Creativiteit is iets heel ongrijpbaars. Inspiratie lijkt te komen op de meest ongunstige momenten. Je kunt niet besluiten nu op dit moment geïnspireerd te raken, toch? Inspiratie heeft een ongrijpbare status. Het heeft een goddelijke status. Muze is de godin van de kunst en wetenschap en zij geeft inspiratie. En dat doet ze als zij daar een keer zin in heeft, of niet? Het zou mooi zijn als Muze de bron van inspiratie te sturen zou zijn.

Is inspiratie echt zo ongrijpbaar? Of is het op te roepen? Is het mogelijk om iets te doen om inspiratie te krijgen? Zeker weten!

Most people wait for the muse to turn up. That’s terribly unreliable. I have to sit down and pursue the muse by attempting to work.
Nick Cave

Veel mensen zijn voor hun werk afhankelijk van inspiratie. Inspiratie MuzeMensen met beroepen als kunstenaar, wetenschapper, architect, hovenier, enz. Het zou heel onhandig zijn voor die mensen als inspiratie ongrijpbaar zou zijn en ze geen idee hebben of ze weer een keer geïnspireerd raken. Nick Cave zegt in de quote hierboven dat je gewoon aan de slag moet gaan.

Je kunt inspiratie trainen door aan de slag te gaan. “Zeg, beste Inspiratie, als ik op deze tijd in deze ruimte ga zitten met een leeg scherm voor me, dan wil ik dat je me influistert waar ik een song-tekst over kan schrijven.” Als je op een vaste tijd, op een vaste plek gaat zitten en creatieve dingen gaat doen, dan “ziet” jouw Inspiratie dat en begint het te snappen wat de bedoeling is.

Ga bijvoorbeeld elke dag van 19:00 tot 20:00 met een leeg vel papier en een gitaar zitten om een nummer te schrijven. Je speelt wat willekeurige dingen, je verzint wat woorden… Na een aantal dagen ga je merken dat je veel sneller inspiratie krijgt. Dus:

Plan een date met je muze…

Pak samen de agenda erbij. Spreek een vast moment af waarop jullie elkaar treffen. Bereid je er op voor dat het komt. Zorg dat je het meteen kunt vastleggen.

I just really allowed my muse to be my guide and I just go with whatever I’m feeling.
K. D. Lang

Is de methode die ik hierboven beschrijf dan ook altijd effectief? Calm-MusicHelaas niet. Wat zal er gebeuren als ik het op de volgende manier aanpak?

Ik ga om 19:09 (te laat…) met mijn gitaar en pen en papier op mijn song-writing-plek zitten en ga wat spelen. Oh wacht even, mijn gitaar is vals. Stemmen dus. Ik speel weer wat en “nee hè..die b-snaar is nog steeds vals”. Weer stemmen. Ja, nu is die zuiver gestemd. Nee, toch niet “snertding!”. Nu laat ik ook nog mijn potlood vallen. Argh! Nou, kom op met die inspiratie…

Dit werkt natuurlijk voor geen meter! Ik loop mezelf op te naaien en raak gefrustreerd. Door deze frustratie loop ik inspiratie in de weg. Frustratie is het einde van inspiratie! K. D. Lang zegt het al. Je moet je gevoel kunnen volgen. Inspiratie werkt niet met verkeersborden. Het is een gevoel, het is subtiel. Om bij dat gevoel te kunnen komen, moet je ontspannen zijn en bij jezelf blijven. Relax en volg je gevoel!

… en zorg voor een relaxte ontspannen sfeer!

Je SPEELT bijvoorbeeld gitaar of piano en je SPEELT samen in een band. Dat spelen is belangrijk! Geniet van het creëren. Geniet van muziek maken! Inspiratie houd van spontaniteit en spelen.  Zie jouw afspraak met inspiratie als een date. Je wil op tijd zijn en zorgen voor een prettige sfeer.

Plan een date met je Muze en zorg voor een relaxte ontspannen sfeer!