Liedjes schrijven is niet moeilijk. Maar om een goede song te schrijven, heb je wel kennis nodig. Zelfs de stap van een liedje naar een goede song is niet ingewikkeld! Haal de songwriting “fouten” uit de liedjes die je niet goed genoeg vindt en je bent klaar

Zeven veelgemaakte fouten beschrijf ik hier.

1 – Geen dynamiek

Een nummer dat maar doorgaat en geen dynamiek heeft, is saai. Het is net een lange rechte weg door een plat landschap. Neem je luisteraar mee op reis en geef hem avontuur.

Doe je dit niet dan zal je nummer niet lang spelen.

Breng dynamiek aan tussen je coupletten en refreinen! Zorg dat er wat te beleven is.

2 – Geen climax

Je hebt nu dynamiek in je song. Er zit verschil in energie tussen de verschillende onderdelen van de song. Super cool! Maar… de song als geheel mag nog een climax hebben.

Elke goede song heeft een toppunt.

Je kunt bijvoorbeeld de bridge of het laatste refrein laten knallen. Bouw het nummer als geheel ook op. Geen plat landschap, maar heuvelachtig.

3 – Een tekst die nergens over gaat

Een song heeft een tekst. Maar de tekst is geen sluitpost. Een goede tekst zorgt voor de emotionele impact van de song. Als de tekst goed is geschreven.

Heeft de song een onderwerp? Echt één onderwerp? Let op dat je niet te veel probeert te zeggen in de song.

Als je meer wil zeggen dan in de song past, heb je twee songs of misschien zelfs meer. Haal alle overbodige info eruit en maak de tekst duidelijk en to-the-point.

4 – Onnodige song elementen

Een duidelijke structuur van de song zorgt dat je boodschap beter overkomt. Overbodige song elementen maken de song vaag. Deze stukken halen de flow uit de song. Daarmee zakt de interesse van je luisteraar.

Overbodige stukken kun je gebruiken voor andere songs. Je kunt ze natuurlijk hergebruiken.

5 – Te moeilijk denken

Een fout die vaak wordt gemaakt is te moeilijk denken. Deze fout zorgt er waarschijnlijk zelfs voor dat je niet eens een hele song af hebt.

Je maakt het te groot, te ingewikkeld en te belangrijk voor jezelf.

Als jij een song schrijft moet het wel goed zijn…. Met dit in je achterhoofd maak je het jezelf heel lastig!

Leer wat songwriting “regels” en ga aan de slag. The Beatles hadden ook niet meteen met hun eerste nummer een hit te pakken.

Schrijf een song over iets onbenulligs!

6 – Je schrijft geen crap

Om beter te worden moet je fouten maken. Als je alleen maar goede song wil schrijven en de lat hoog legt, sta je jezelf niet toe crap te schrijven.

Crap is de beste mest die er is!

Het gaat erom dat je schrijft. Het gaat erom dat je meters maakt. Als je een slecht nummer hebt geschreven, kun je gaan analyseren wat je er slecht aan vindt. Zo leer je!

7 – Niet rewriten

Je hebt een song geschreven en laat het daar bij. Je geeft je song geen rewrite sessie, geen tijd om de puntjes op de “i” te zetten.

Een sollicitatiebrief lees je waarschijnlijk ook een paar keer door. Elke keer valt je weer iets op en verbeter je dat. Misschien laat je het zelfs iemand anders lezen om te kijken hoe het overkomt.

Behandel je songs ook op deze manier.

Kan het sterker gezegd worden? Is de melodie goed of kan het mooier? Loopt de tekst lekker? Zitten er geen rare dingen in? Check en double check!

Nu jij

Check je eigen nummers eens op deze “fouten”. Rewrite ze met deze info in gedachten. Check je tekst, melodie, dynamiek, climax, zit er een flow in je song?

Ben je misschien te moeilijk aan het denken of leg je de lat te hoog?

Wat zou er kunnen gebeuren als je de lat heel laag legt? Vast niet iets levensbedreigends, dus ga ervoor!

Vermijd deze fouten en je songs zullen beter zijn dan je ooit had kunnen denken!

Weet jij ook nog veelgemaakte songwriting fouten? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Greetz,
Martijn

PS. Deel alsjeblieft dit artikel via de Facebook, Twitter of email knoppen, want … dan kunnen bevriende muzikanten hier ook van profiteren.