Je legt jezelf vaak zoveel eisen op. Je bepaalt voordat je begint al hoe een perfect resultaat eruit zou zien. Een liedje moet klinken zoals op de radio of een nummer dat je op Spotify hebt gehoord. Pas als het zo klinkt, is het goed. Je wil natuurlijk niet voor schut staan. Als je een liedje gaat schrijven, moet het wel ergens over gaan, het moet van niveau zijn. Als je gaat zingen, moet het radio-ready klinken, als je gitaar speelt moet het klinken als John Mayer.
Wat als de lat nou niet zo hoog lag? Wat als er nou eens helemaal geen lat was? Zou je dan vrijheid voelen om dingen te gaan doen? Stel je voor dat je als klein kind deze strategie had toegepast. Ik ga pas lopen als ik het zo goed kan als papa en mama. Nope! Als kind begin je met vallen en opstaan en gaandeweg leer je door nog beter naar anderen te kijken en nog een keer zelf een poging te doen.
Als volwassene heb je al zoveel muziek gehoord. Je hebt al heel veel referentiemateriaal, je weet precies wat je “zou moeten” horen. Daarom is leren musiceren ook zo lastig; De lat ligt te hoog.
Neem lekker de vrijheid voor jezelf om de lat aan de kant te pleuren!
Gewoon gaan doen, gewoon gaan experimenteren. Telkens weer opnieuw aan de gang om een liedje te schrijven. Maak fouten en ontdek ze, ga er mee spelen en leer.
Geen hoogdravend gedoe dat je moet kunnen tippen aan de hits. Zelfs al heb je een hit geschreven, is deze mindset waardevol. Het zorgt er namelijk voor dat je jezelf niet klem zet.
Pat Pattison zei “I give you permission to write crap, because crap is the best fertilizer!” Deze man heeft John Mayer leren songwriten. Dus als hij jou deze tip geeft, mag je het meteen aannemen.
Schrijf iets en doe het vaak, speel iets en doe het vaak, zing iets en doe het vaak want…. pratice makes perfect!
Schrijf een sinterklaas gedichtje, zet er een paar akkoorden onder en zing het met een simpel melodietje. Je hebt zojuist een liedje geschreven!
Maak het jezelf niet te moeilijk! Het is belangrijk te blijven focussen op plezier en de reden waarom je ooit bent begonnen met het maken van muziek.
Wat als het niet lukt?
- versimpel het
langzaam gaat alles beter. Speel op een lager tempo. Gebruik een app als Amazing Slowdowner om muziek te vertragen - maak het muzikaal
Hier kun je al heel creatief beginnen met jezelf de vraag te stellen, hoe kan dit muzikaler? Ben je aan het oefenen om het D akkoord af te wisselen met het G akkoord? Waarom oefen je niet mee met What I Got van Sublime? - doe iets dat je goed kan
Als iets niet lukt, is dat niet leuk en raak je gefrustreerd. Merk je dat het zover is gekomen? Stop dan meteen en ga iets zingen/spelen dat je goed kan en waar je lol in hebt. Overtreed nooit de gouden regel: Stop als het nog leuk is! - beperk de tijd
Wat gebeurt er vaak als iets niet gaat zoals je zou willen? Je gaat door tot het lukt. Klinkt logisch, maar zo werkt het vaak toch niet. Wij leren onze kids “van repeteren kun je leren”. Regelmaat is altijd beter dan eenmalig heel lang doorgaan. Bepaal voordat je begint met studeren of schrijven hoe lang je bezig wil zijn. Gaat het alarm, dan stop je en ga je wat anders doen. Als je weet dat er hoe dan ook een eindpunt is, raak je minder snel gefrustreerd.
Muziek maken en leren is leuk! Zeker als je hebt bedacht dat je graag een hobby wil naast je drukke leven. Houd het luchtig en plezierig en.. rock!
Have fun!
– Martijn –
Beste Martijn en Judith,
Wat een mooi advies geven jullie zo aan beginnende muzikanten.
Ook ik heb geregeld heel veel frustraties gehad aangaande het leren spelen op de piano.
Die zijn nu goeddeels weg omdat ik inderdaad het tempo wat ben gaan verlagen en steeds vaker kort oefen, dan zoals de eerste periodes, lang achtereen.
Ik heb er nu weer heel veel plezier in en daar gaat het uiteindelijk om.!
Dank jullie wel!
Heerlijk bevrijdend! Als je zo met je passie omgaat maken wat je maken wilt omdat dat fijn is ….