Je wil jezelf best opnemen, maar je denkt dat je dan flink moet investeren. Terwijl je graag wil horen hoe het klinkt wat je doet, om het liedje dat je schrijft te onthouden of om een serieus goed klinkende demo te maken. Je hebt allerlei ideeën wat je zou willen opnemen, maar je moet nog zoveel andere rekeningen betalen. Je hypotheek of energierekening vind je toch wel iets belangrijker dan het aanschaffen van een opnamestudio. Ik zal je laten zien dat je niet zo’n studio als hierboven nodig hebt voor wat je wil! En dat het VEEEEEL dichterbij is dan je misschien denkt!

Computer

Wat jij thuis hebt staan aan pc is tien keer zo krachtig als de computers waarmee ze de eerste mensen op de maan hebben gezet. En je hebt vast ook een laptop of tablet. Moet je nagaan wat een hoop mogelijkheden je dat geeft! In ieder geval genoeg om te dienen als het hart van je eigen opnamestudio. Met wat software (voor gratis opties: Garageband, Audacity, Bandlab.com of Reaper) is de basis van de studio gelegd.

Investering: Laptop / computer- €0 (die heb je al, toch?)

Microfoon

Om iets op te nemen, heb je een microfoon nodig. Tenminste als je zang of andere akoestische instrumenten wil opnemen. Er zijn twee veelgebruikte soorten: o.a. de dynamische en de condensator microfoon. Voor zang en akoestisch gitaar opname is een grootmembraan condensator microfoon het meest geschikt.

Deze condensator microfoons kunnen heel duur zijn, maar met een goedkopere kun je ook al prima opnames maken. Het wil ook niet zeggen dat als je een duurdere microfoon hebt je dus mooiere opnames hebt. Waar je de microfoon plaats is veel belangrijker dan de prijs van het ding.

Ik heb zelf o.a. een Gauge ECM-87 waar ik heel tevreden mee ben. Deze is niet heel duur maar let op de invoerkosten (hij komt uit de VS).. Voor jou is een AKG c3000 een heel goede start.

Investering: AKG C3000 bundle € 166

Interface

Er zijn microfoons die met een USB aansluiting op de computer worden aangesloten, maar misschien heb je er een met een XLR kabel. Een XLR kabel is een microfoonkabel. Koop je de bundle die hierboven staat dan heb je er een XLR kabel bij.

Op een laptop vindt je geen aansluitingen waar je die XLR kabel in kan steken. Hiervoor heb je een zogenaamde interface nodig. Dit is een apparaatje dat je tussen de microfoon en de computer plaatst. Je sluit de microfoon met een XLR kabel aan op de interface en de interface met eenUSB kabel op de computer.

Je hebt in ieder geval een interface nodig met een XLR aansluiting. De ESI Maya 22 is een goede optie. Er zijn goedkopere oplossingen. Bijvoorbeeld de Behringer U-Phoria UM2. Deze kost €38.

Investering: ESI Maya 22 €77

Koptelefoon

Als je iets opgenomen hebt, wil je het ook terug kunnen luisteren. Je kunt vast al muziek luisteren met je laptop via de ingebouwde speakers, maar het is geen gek idee iets uit te geven aan speakers of een koptelefoon. Als je zang wil opnemen over de gitaarpartij die je al hebt opgenomen, is het handig een koptelefoon te hebben (je wil op je zangopname niet ook de gitaar horen).

Investering: Sennheiser H-200 Pro59

All-in-one set

Een Interface die echt heel populair is, is de Focusrite Scarlett 2i2. Deze gebruik ikzelf ook en werkt perfect. Inpluggen en opnemen. Hiervan is ook een bundle verkrijgbaar. Dan heb je alles in een koop. Je ziet het hiernaast staan.

Dit is ook de set die ik aanraad. Het is een heel goede set om mee te starten!

Investering: Focusrite Scarlett 2i2 bundle249

Totale investering

Om te kunnen opnemen met je laptop heb je nog wat extra spullen nodig. Als je een van de opties koopt die ik je hier heb voorgesteld ben je goedkoop uit. Let wel: ik heb geen aandelen of zo op deze spullen!!! Voor de “losse onderdelen”-set ben je voor €302 klaar om een prima demo op te nemen met bijvoorbeeld zang en gitaar. Voor de all-in-one set betaal je slechts €249. Met deze interfaces kun je ook makkelijk een digitale piano opnemen. Niks staat je meer in de weg om de trotse eigenaar te worden van een opnamestudio.

Vragen? Je kunt hieronder een reactie plaatsen. Zet je vraag in het reactie veld en klik op Reactie Plaatsen.

Martijn