Songwriting kun je leren! Maar hoe om je aan inspiratie voor je songs? Lees hier 7 essentiële songwriting tips

Nu wil het geval, dat je beter wordt door het gewoon veel te doen. Oefenen dus! Maar het is natuurlijk altijd fijn waneer je het schrijven van liedjes snel veel leuker en beter kunt maken, toch? En dan natuurlijk het liefst veelgemaakte fouten vermijden

Om je een stuk op weg te helpen, hebben we 7 essentiële tips voor je opgeschreven die ons geholpen hebben om veel betere songs te schrijven. Hiermee wordt het veel gemakkelijker om liedjes te schrijven

AFLUISTEREN 😎

Om een goede songwriter te zijn, is het handig om jezelf te trainen ideeën voor songs te horen. Wist je dat veel songwriters luisteren zoveel mogelijk mee met andermans gesprekken? Mark Knopfler heeft de tekst van Money for Nothing bijvoorbeeld gewoon ‘afgeluisterd’. Hij luisterde naar een gesprek tussen twee medewerkers van een electronicashop en heeft er een wereldhit mee geschreven!

Voor “normale mensen” is het misschien niet gepast en onbeleefd om af te luisteren, maar voor ons als songwriters is het een heel goede manier om aan ideeën te komen. Doe het natuurlijk wel onopvallend, als ze je door hebben stopt het gesprek.. Niet de bedoeling natuurlijk 😇

Er zijn meer manieren om aan ideeën te komen dan alleen spionnetje te spelen. Overal waar je dingen hoort/leest/ ziet kunnen ideeën ontstaan. TV, tijdschriften, films, advertenties: overal is inspiratie! Houd daarom altijd iets om jouw ideeen vast te leggen, bij de hand! Voor je het weet vergeet je het weer.

LEER VAN JE FAVORIETEN

De songs waar je naar luistert en die je misschien wel zelf had willen schrijven bevatten een bak aan info over wat jij blijkbaar cool vindt! Leer die songs spelen. Cover ze. Niet alleen meezingen, maar ook echt als solo artiest.

  • Welke akkoorden worden gebruikt?
  • Waar gaat de tekst over?
  • Hoe is de song opgebouwd?
  • Is de melodie heel bewegelijk of wat monotoner?
  • Welke noten worden gebruikt in de melodie?
  • Enz…

LEER VAN JOUW MASTERS

Waarom zou je alles zelf bedenken? Pak bijvoorbeeld hetzelfde akkoordenschema als die van jouw favoriete song. Maak jouw melodie net zo bewegelijk of monotoon als die van jouw favoriete song. Gebruik hetzelfde ritme, tempo, opbouw van de tekst en zo kun je doorgaan.

LET OP: Gebruik niet de melodie en geen delen van de tekst. Die zijn beschermd door het copyright. 

BEGRENS JEZELF

Wij als creatievelingen, willen graag veel te veel en lopen daardoor geregeld vast. Creativiteit bloeit door begrenzing! Wat dus heel slim is, is dat je van tevoren een onderwerp voor de tekst en de opbouw van het liedje bedenkt. Waar gaat het eerste couplet, over het tweede, het refrein, de bridge? Bedenk het voordat je begint en werk het vervolgens uit (en dan NIET van je plan afwijken 😇)

MELODIE ZIT IN DE TEKST

Het kan zijn dat je al een tekst hebt, maar nog geen melodie hebt geschreven. Het is misschien makkelijker dan je denkt om van tekst naar melodie te komen! Here’s how. Zeg de tekst hardop en stop er zoveel mogelijk emotie in. Neem het eens op. Je hoort dat de woorden niet allemaal op dezelfde toonhoogte zitten. Er is dus een melodie! De ene noot heeft ook maar accent dan de andere. Doe het nu op de muziek en je melodie komt te voorschijn.

ACTIE!

“Onze liefde was ten einde” of “Onze liefde liep de deur uit”.

Welke pakt je meer? De tweede, toch? Je hebt er echt een beeld bij en roept het gevoel van afscheid op. “was ten einde”is statisch en “liep de deur uit” heeft actie. Gebruik meer actie in je tekst!

OPNEMEN!

Last but not least: Neem je song op! Dat is handig tijdens het schrijven, om het te onthouden en als je denkt dat de song klaar is. Neem het op en luister er een week later weer naar. Luister als jouw publiek en niet als de songwriter. Is het spannend of glijdt de aandacht weg? Klinkt alles nog net zo goed? Zo ja, gefeliciteerd! Zo niet, dan mag je weer verder werken met deze leuke kunst!

Bij deze onze 7 meest essentiële songwriting tips, waarmee voor ons songwriting veel gemakkelijk is geworden. Welke tip ga jij toepassen?