Writers block… Het is de grote vloek waar bijna elke schrijver bang voor is. Misschien ervaar je nu wel een writers block. Dat is absoluut niet fijn. Je zit daar maar en er komt gewoon niks uit je dat je kunt gebruiken. Het lijkt wel of de verbinding met Muze is weggevallen. Je hebt ooit mooie dingen geschreven en nu komt er niks meer. Geen inspiratie, geen ideeën … niks!!

Ik heb het zelf meegemaakt en het sucked! Het gebeurde toen ik net een band bij elkaar had om eigen werk te gaan spelen. Ik had een aantal songs klaar en een aantal toffe gasten bij elkaar gezocht om die nummers mee te spelen. Het idee was om vanuit daar meer te schrijven. We hadden een aantal keer gerepeteerd toen ik dacht dat het tijd was om die nieuwe nummers te schrijven. En toen kwam er …. NIKS. Ok.. Volgende keer beter. Maar… de volgende keer kwam er ook niks. Als er al wat kwam was het bagger. Ik wilde gothic metal schrijven. Er kwam geen metal, maar bijvoorbeeld wel een blues… of een grappig country lickje..

Dit is jaren geleden. Als ik nu ga zitten, komt er altijd wat. Ik kan nu zonder ook maar een idee te hebben van wat ik wil doen een track schrijven. Op een gegeven moment, is de inspiratie er en kan ik verder. Als het mij lukt, kun jij dat ook en daar wil ik je met deze blog mee helpen!

Beperk jezelf niet

In de tijd dat ik die metal wilde schrijven, beperkte ik mezelf. Ik legde mezelf allerlei regeltjes op. Ik had gehoord dat de drummer wat meer up-tempo wilde, dat de zangeres meer prog wilde, dat de bassist … enz. Ik wilde iedereen en mezelf tevreden houden en het gulden middenweg nummer schrijven. Waarschijnlijk wachtte ik op specifieke inspiratie dat aan allerlei eisen moest voldoen. Zo werkt het niet. Je bepaalt niet zelf welke inspiratie komt. De inspiratie die komt, komt. Daar zul je het mee moeten doen. Ik dacht er ook niet aan dat de nummers die ik al had anders, zonder die belemmeringen, waren geschreven.

Oefening: Zeg tegen jezelf: “crap is the best fertilizer!” Schrijf nu iets. Het maakt niet uit wat, al is het “crap”(=sh*t). Schrijf!

nature-girlVul de bron

Een kunstenaar zou er minimaal een keer per week op uit moeten om beelden te verzamelen. Geen kabouters uit tuinen jatten, maar dingen zien. Ga het centrum in, zit een tijd op een bankje en kijk naar de mensen die voorbij komen. Kijk een goede film. Ikzelf vind het geweldig om documentaires te kijken over bands of artiesten. Zo tof om te zien hoe die lui werken en creatief zijn. Dat vult mijn bron weer, zodat ik er op later moment uit kan putten!

Oefening: Pak je agenda en zet plan deze week nog 2 uur voor jezelf. Ga beelden vangen. Kijk een film, ga naar de stad, een museum, een haven. Een date met jouw innerlijke songwriter

Ga de natuur in

Songwriters zijn vaak hele gevoelige mensen. De natuur, een bos laat je even lekker ontladen. Alle drukte glijdt van je af in een bos. Je ziet dieren rondlopen. Je ziet mooie bomen. De mooiste plaatjes vind je in de natuur. In de natuur zie je ook de gigantische overvloed die er is. Er is genoeg inspiratie voor jouw volgende song. Dieren in een bos hebben heel weinig stress. En dat terwijl zij ook moeten eten en soortgenoten hebben om voor te zorgen.

Oefening: Ga deze week naar een bos. Kijk om je heen, voel en ruik het bos. Een half uur is al zo lekker.

Werk bewust aan ontspanning

Er kunnen zoveel dingen zijn om je gestrest over te voelen. Die stress zet je klem! Als je kijkt naar de piramide van Maslow (Maslow was een psycholoog die goed heeft nagedacht hoe mensen tot ontplooing komen) zie je dat zelfontplooiing de top is. Dat betekent dat de rest daaronder in orde moet zijn om tot die zelfontplooiing te komen. Songwriting zit in de top van Maslow-Piramidede piramide. Waarschijnlijk zit het wel goed met de basisbehoeften en met de veiligheid in ons land. Toch met de terroristische dreiging kun je je over de laatste ook zorgen over maken.. Als we er vanuit gaan dat de onderste twee lagen goed zitten, blijft er een laag voor verbondenheid, liefde en een laag voor zelfvertrouwen over. Hierboven zit songwriting.

Als je ontspant kom je dichter bij jouw kern. Hoe meer je ontspant, hoe minder last je hebt van kritiek en de meningen van anderen. Als je ontspannen bent en daardoor ook steviger kunt staan, ervaar je meer zelfvertrouwen. Met ontspanning kun je twee lagen van die piramide verstevigen.

Oefening: Zoek op internet naar yoga of Chi Quong oefeningen en doe ze dagelijks. Hiermee wordt heel je leven een stuk prettiger.

Tot zo ver de writers block. Die komt niet meer terug met deze oefeningen :D. Zend meer songs en creativiteit in deze wereld en maak het een beetje mooier!

handtekeningBlog