Writersblock…. Sleur…. Je gaat zitten met je gitaar om een liedje te schrijven. Je speelt een paar akkoorden en alles klinkt zo bekend. Je wil een tekst schrijven maar het scherm is vertrouwd wit en onbeschreven. Het komt niet. De flow laat op zich wachten en het lijkt alsof creativiteit iets uit het verleden is.. Je hebt het ooit wel eens gevoeld, maar nu voel je niks. Dit soort moment kent denk ik iedereen wel. De vraag is hoe je hier door komt. Hoe kom je door “the rut” heen? Het is sleur en niks anders!

Ik zag gisteren een video over tijdsbeleving. Hoe kan het dat je tijd in de wachtkamer zo anders ervaart dan op een leuk feestje? Het antwoord is best makkelijk. Zodra je iets BELEEFT, gaat de tijd sneller. Aan de andere kant GENIET je van die tijd en kom je in een soort tijdloze staat.

Om de sleur te doorbreken, moet je dus zorgen dat je iets beleeft. En dat doe je door iets anders te doen. Dat prikkelt de zintuigen!

Verander iets.

Wat kun je veranderen?


Download het e-book “3 Creatie Tips”

 • Instrument
  Pak je altijd een gitaar als je gaat schrijven? Misschien is het leuk eens achter de piano te kruipen. Als je geen piano kunt spelen, pak dan eens een ander snaarinstrument, een ukelele, banjo of mandoline bijvoorbeeld.
  Gebruik eens een andere sound. Heb je een synthesizer dan is dit heel makkelijk. In plaats van telkens de piano preset te gebruiken, kun je ook de strings, rhodes, mellotron, basgitaar-preset gebruiken. Voor gitaristen kun je gaan spelen met effecten (chorus, delay, reverb, flanger, enz). Speel je altijd op een akoestische gitaar? Pak eens een elektrische gitaar.
 • Verander je manier van schrijven.
  Schrijf je altijd op je laptop? Pak dan eens pen en papier. Het is heel anders om met inkt te werken in plaats van pixels.
 • Verander de omgeving
  Schrijf eens op een andere plek. Ga met je gitaar het bos in, huur een vakantiehuisje, misschien kun je wel ergens in een mooi idyllisch kerkje terecht. Of veel eenvoudiger schrijf in een andere kamer.
 • Verander de stemming van je gitaar
  Standaard stemming ken je waarschijnlijk al zo goed. Het roept niks meer bij je op. Je snapt eigenlijk best wel waarom die aap geen bananen meer eet. 😉 Het is zo standaard en sleur.
  Stem je gitaar dan eens in een open D stemming of drop-D. Alles klinkt meteen anders en je wordt weer uitgedaagd. Je beleeft weer wat nieuws.
  Alternatieve stemming kunnen je ook een eigen sound opleveren. Denk aan The Stones met hun open G stemming. Er zijn zoveel opties. Elke optie kan inspiratie geven en die inspiratie zou je een song kunnen opleveren.
 • Verander je workflow
  Begin je altijd met de muziek? Schrijf dan eens eerst een tekst. Alles werkt dan anders en je zult anders moeten gaan denken.
 • Doe een songwriting oefening
  Schrijf eens zoveel mogelijk op over een onderwerp. Alles wat je je kunt bedenken schrijf je op.
  Gebruik de ghost-song-methode.

Het gaat erom dat je jezelf iets de beleven geeft. Iets nieuws dat je brein prikkelt.

Nieuwe dingen meemaken geeft plezier en je ervaart meer flow!

Daag jezelf altijd uit om iets te beleven. Als je in een sleur zit, is dit de oplossing. Daarom zijn de kunstenaars tools ook zo belangrijk.

Heel veel plezier met alle nieuwe dingen en de inspiratie die dan komt.


Download het e-book “3 Creatie Tips” als je MEER creativiteit wil.