Mijn oudste dochter is helemaal weg van lezen. In de vakantie liggen er vakantieboeken in de winkels. Ze heeft een Donald Duck vakantieboek en die was binnen mum van tijd ook uit. Alleen niet helemaal, want er staan ook opdrachtjes in die je pas mag maken als de vakantie is afgelopen. Naast een hoop verhalen en moppen staan er veel puzzels en opdrachtjes in dit vakantieboek. Nu wil ik geen reclame maken voor het geweldige Donald Duck vakantieboek, maar je mist echt wat als je het niet hebt. 😉 Het bracht me op een idee.

Wat als ik jou nu eens een leuke opdracht geef waarmee je de vakantie door kunt komen? Een opdracht die je helpt als muzikant. Die je laat groeien zonder dat je er bijster veel voor hoeft te doen. Sterker nog je kan gewoon lekker in je strandstoel gaan liggen en de opdracht doen. Het leuke is ook nog eens dat je deze opdracht zo vaak kunt doen als je wil en op verschillende manieren.

Ok, ok.. je wil weten wat de opdracht is. Je houdt het niet meer, hè? Nou goed, hier is die.

Luister naar muziek

Wel op een manier die je misschien niet gewend bent. Want je kunt muziek horen en je kunt naar muziek luisteren. Ik bedoel dit niet opvoedend. Onderweg naar het strand kun je de autoradio aan hebben staan en de nieuwste hits horen terwijl je gezellig aan het kletsen bent. Je kunt ook je volle aandacht op de muziek richten en aandachtig luisteren. Je hebt dan meteen een stuk mindfulness te pakken. Je wordt er dus ook nog eens minder gestrest van. Dus volop vakantie met deze opdracht.

Emotie

Luister naar de zang en voel de emotie de wordt overgebracht. Laat de tekst binnenkomen. Luister naar het geheel, de vibe van het nummer. Welke emotie voel je? Kun je deze emotie mee laten ontwikkelen met de muziek? Tijdens het eerste couplet zal de emotie nog niet volop zijn. Tijdens het laatste refrein zal het ongeveer op zijn top zijn. Kun je deze emotionele tijdlijn, hoe de emotie/energie zich ontwikkeld, van het nummer voelen?

Visualisatie

Stel je voor dat je niet naar een opname luistert, maar dat het een live optreden is waar je bij bent. Misschien een persoonlijk optreden speciaal voor jou? Waar staan de bandleden? Hoe bewegen ze? Hoe kijken ze? Wat hebben ze aan? Wees er helemaal bij aanwezig.

Kritisch luisteren

Luister heel precies naar de opname. Waar hoor je de hi-hat? Aan welke kant zit de galm? Welke effecten zitten er op de zang? Kun je ze herkennen? Een galm, een delay nog iets anders? Kun je horen welke gitaar de gitarist heeft? Welke effecten gebruikt hij? En de bassist? Hoe is de drum ingeregeld? Zit je als luisteraar voor of achter het drumstel?

Lichaam

Let op je lichamelijke reacties. Wat doet je hartslag? Krijg je de neiging om te headbangen? Gaan je voeten het tempo tikken? Wat doet jouw ademhaling? Voor deze variatie is het heel goed om op je gezicht te letten. Je ogen, je wenkbrauwen en je mond zijn heel eerlijk. Kijk eens of je je zelf kan betrappen op gezichtsuitdrukkingen.

Dit is wat muziek hoort te zijn: een beleving. Je hoort muziek te voelen en te ervaren. Muziek is emotie in klank en een universele taal die culturen, overtuigingen, vooroordelen en afstanden kan overbruggen. Als je openstaat voor die beleving vind je in elke genre wel iets moois en ervaar je verbinding met de muzikant(-en).

Luister op deze manieren naar muziek en je leert zo weer een aantal nieuwe trucs of je merkt dat het niet perfect hoeft te zijn om toch efficiënt te zijn. Misschien vind je alleen maar weer meer liefde voor de muziek. Het is heel eenvoudig en zo goed om geregeld op deze manier naar muziek te luisteren.

Geniet van de vakantie en geniet van muziek. Dat ga ikzelf ook doen. Mijn volgende blog zul je 23 augustus kunnen lezen.

Welke variatie vind jij het prettigst? Emotie? Visualisatie? Kritisch luisteren? Lichaam? Ik ben heel benieuwd. Schrijf je reactie hieronder de blog.