fbpx

Je hebt een tijdje geleden de gitaar opgepakt en wat liedjes geleerd. Je kunt het echt lekker spelen en hebt plezier met het spelen van deze songs, maar…

Hoe spelen ze (die) solo’s?

Je kunt de noten leren van de solo’s die je mooi vindt, want ze staan waarschijnlijk overal op het net. Zoek op ” [song-title] solo tab”.

Als je op mij lijkt, wil je zelf ook coole solo’s kunnen verzinnen. Je wil leren improviseren, maar… waar begin je??

Het antwoord is simpel: Leer de pentatonische toonladder!

De pentatonische toonladder is een toonladder die uit vijf noten bestaat en heel makkelijk is te spelen. Elke gitarist is met deze begonnen met improviseren. Het klinkt goed, het is de meest gebruikte toonladder in blues, rock enzovoort en het is snel te leren. Bekijk het diagram hieronder.

Standard Pentatonic scale

 

Dit is de pentatonische toonladder op een klein stukje van de gitaarhals. Maak je geen zorgen, je kunt enorme veel leuke dingen spelen met deze vorm. De rode punten zijn de grondtonen van de mineur pentatonische toonladder. Er zijn ook nog andere vormen voor deze toonladder die je kunt leren zodat je over de hele hals kunt spelen. Maar ik stel voor dat je hier begint. Mocht je die vormen toch nu willen leren:


Download de CAGED SHEET!

Bekijk nu eens deze video waarin ik deze toonladder laat horen zodat je kan meespelen en een idee krijgt van hoe je het moet spelen.

Uitgebreide mineur pentatonische toonladder

Je kunt deze vorm ook eenvoudig uitbreiden door van positie te veranderen. Bekijk het diagram hieronder voor de uitgebreide versie van deze pentatonische vorm. The extended slide form.

Slide form Pentatonic

In de video hieronder speel ik de uitgebreide vorm zodat je kunt zien hoe je het speelt. Ik laat je ook een alternatieve vingerzetting zien voor de hoogste noot. Let goed op de vingerzetting als je van de g-snaar naar de b-snaar gaat.

Je ringvinger staat op de 9de positie en je wijsvinger gaat dan naar de 8ste positie

Dit is de toonladder die je van binnen en buiten moet kennen. Je gaat er heel veel plezier mee hebben! Je kunt hier eindeloos mee improviseren en je wil waarschijnlijk niet meer stoppen met improviseren. Waarom zou je nog solo’s uitzoeken en na spelen als het zoveel leuker is om ze te improviseren?

Wat kun je spelen?

Ga naar Youtube en zoek op “blues backing track in A”. Je kan natuurlijk ook een rock track zoeken. Speel mee met deze tracks en leer de toonladder te gebruiken. Ik speelde vroeger altijd mee met muziek van Eric Clapton en improviseerde over het hele nummer. Ik speelde alsof ik deel uitmaakte van de band. Luister goed welke grondtoon je moet hebben. Schuif je wijsvinger over de lage E-snaar en vind de noot die goed klinkt. Dat is waarschijnlijk de grondnoot van de toonladder. Nu kun je je gitaar laten janken en je emotie een muzikale uitgang geven.

Have fun!
handtekeningBlog


4 reacties

jack · 19/08/2018 op 02:35

mooi uitgelegd!

    Martijn Luimes · 20/08/2018 op 09:06

    Dankjewel!

Didden paul · 24/07/2019 op 11:05

Dus als ik het goed begrijp -ik wil in C improviseren dan moet ik gewoon de C op de E snaar pakken en deze toonladder gebruiken? Dank U

    Martijn Luimes · 31/07/2019 op 20:16

    Je moet dan beginnen met de pink op de C (positie 8 op de e snaar). De wijsvinger komt dan uit op de A.
    Dit is bij Majeur akkoorden. Bij mineur akkoorden zet je je wijsvinger op de grondnoot. Een C majeur is familie van de A mineur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.