Een liedje bestaat uit een aantal componenten. De belangrijkste componenten van een lied zijn de tekst en de melodie. De rest ondersteunt “alleen maar”. Er kunnen ook in andere componenten heel belangrijke elementen van de song zitten. Bijvoorbeeld een hook! Zonder melodie is een tekst poëzie of een verhaal. Als je aan Vader Jakob denkt hoor je waarschijnlijk het melodietje en de tekst al in je op komen. De essentie van een song zit in de melodie en de tekst.

Luister maar eens naar Grinnin’ in your face van Son House. Alleen melodie en tekst. Het is duidelijk de essentie staat.

Er zijn nog meer componenten

  • akkoorden
  • groove
  • instrumentatie
  • arrangement
  • structuur

In deze blog wil ik dieper ingaan op de akkoorden. Een akkoordenschema kan de inspiratie geven voor een compleet nummer. Tegenwoordig heeft elke song een akkoordenschema. Als je een tekst en een melodie hebt, heb je ook nog een akkoordenschema nodig.

Hoe schrijf je die? Hoe kies je de akkoorden?

Je kan het akkoordenschema van een nummer dat je mooi vindt nemen en er je eigen song op schrijven. Dit is een makkelijke methode. De akkoorden werken samen, want het is al eens gebruikt.

In deze video vertel ik je meer

Hier een overzicht van de toonladders en de bijbehorende akkoorden die ik in de video noem. De vet gedrukte akkoorden wijken af en geven een verrassend effect als je ze gebruikt in een akkoordenschema in G-majeur.

G-majeur:   G   Am   Bm   C   D   Em   F#m7b5

C-majeur:   C   Dm   Em   F   G   Am   Bm7b5

D-majeur:   D   Em   F#m   G   A   Bm   C#m7b5

G-mineur:   Gm   Am7b5   Bb   Cm   Dm   Eb   F

Het akkoordenschema : G   F#m   C   Cm

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld van een song waar dit wordt toegepast is One van U2.

Het schema is: Am    D    F    G

Drie van de akkoorden komen uit de C-majeur toonladder ( Am, F en G). Het D-akkoord is “geleend” van de G-majeur toonladder waar het C akkoord ook in voor komt.

Heel veel plezier met deze aanpak!