Ritme is het belangrijkste van muziek maken. Het is wat muziek in beweging brengt en als het goed is ook de luisteraar. Op muziek kan (in de meeste gevallen) gedanst worden en mensen willen dat. In de sportschool is muziek niet meer weg te denken, net als in een club.

Als je wel eens een beginnend bandje of muzikant heb zien spelen, hoor je dat het niet net zo “klopt” als wat je bijvoorbeeld op de radio hoort. De bandleden spelen misschien wel de juiste noten, maar het ritme of de timing klopt niet helemaal. Het spelen van de juiste noten is zelfs minder belangrijk dan het spelen van het juiste ritme! Als je voor het eerste naar jazz luistert hoor je voor je gevoel heel veel noten die niet kloppen, maar je hoort wel dat het goed is. Die jazz-cats spelen het goede ritme.

Voordelen

Met een drummer bij de hand kun je leren in de maat te spelen. Luister goed naar de drummer en voel het ritme dat die speelt, beweeg op het ritme van de drummer of drumcomputer. Als je dit hebt en mee gaat spelen terwijl je dat gevoel vast kunt houden, ben je op weg om professioneel te klinken.

Wanneer je zelf speelt of oefent en je komt bij een moeilijk stuk zal je gaan vertragen. Hierdoor gaat het ritme uit de muziek en klink je als een amateur. Dat is in ieder geval zo als je geen fouten maakt die zorgen dat je helemaal niet door kunt spelen. Als je een stuk speelt dat je leuk vindt ga je waarschijnlijk al versnellen. Je hebt blij dat je het stuk goed kan en als je blij bent gaat alles sneller. Dit kun je voorkomen door met een drumcomputer te oefenen. Het tempo vast houden en niet all-over-the-place te spelen is iets waar de drumcomputer heel goed in is. Als je ergens goed in wil worden, moet je tijd doorbrengen met mensen die het al goed kunnen. Leren door osmose.

Natuurlijk kun je niet verwachten dat je zo maar even alles vlekkeloos op het goede tempo speelt. Vraag jouw drummer om een langzamer tempo te spelen. Zodra je het op dat tempo een aantal keer goed hebt gespeeld en dan bedoel ik wel echt vlekkeloos, dan mag het tempo omhoog. Maar wel met een klein stapje. Zo kun je toewerken naar het tempo waarop je het stuk wil spelen. Het voordeel is dat je van af het begin meteen muzikaal speelt, alleen langzamer.

Maar, Martijn,  waarom geen metronoom? Een metronoom geeft elke tel een tik. Het is goed om met een metronoom te oefenen! Het geeft namelijk meer ruimte dan een drumritme. Een drummer speelt meer en wijst je veel meer een bepaalde kant op. Zitten de tikken van de hi-hat precies tussen de tel of swingt hij een beetje of juist heel veel. Legt hij ergens anders accenten? Bijvoorbeeld door de kick ook tussen de tel te spelen? Al deze info drukt jou als gitarist een bepaalde kant op. Een metronoom doet dat niet en geeft alleen de basis info: het tempo. Waarom dan met een drummer of drumcomputer oefenen? Een metronoom geeft je snel het idee van een psychologisch onderzoek. Het klinkt veel cooler om over een drumritme te spelen dan over een tikkende metronoom. Je krijgt meteen het idee dat het om muziek draait.

Heel veel plezier met het oefenen met een drumcomputer.