Het is nog geen nieuw jaar – het komt eraan, ik weet het – dus misschien ben ik een beetje vroeg met deze blog. Toch schrijf ik het nu. Want het is elke dag een goed moment om goede nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Om Goede Voornemens uit te voeren! Of het nou 1 januari is of 15 november wat maakt het uit? Hoe eerder hoe beter, toch? Dus vandaag wil ik je uitnodigen om een gewoonte te ontwikkelen waar je als muzikant heel veel aan hebt. Ik neem je graag mee in hoe ik dat aanpak. Dat hoeft helemaal niet jouw manier te zijn… pik eruit wat voor jou werkt!

Het eerste dat ik ben gaan doen, is wat mij betreft de belangrijkste stap voor dit proces van nieuwe gewoontes ontwikkelen.

Pak  de agenda.

Ik ben een tijd vrij gaan zetten om te gaan oefenen. Als je namelijk geen vaste afspraak met jezelf maakt, komt er vaak al snel niks meer van. Voor jou…. Begin met 10 minuten. Elke dag ga je het liefst op dezelfde tijd oefenen. Dagelijks 10 minuten moet haalbaar zijn. Je kan ook beginnen met 1 minuut en dat uitbouwen. Het is heel belangrijk dat je dagelijks op dezelfde tijd oefent. Lukt dat niet? Doe het zoveel mogelijk op dezelfde tijd. Ik heb gekozen om elke ochtend 30 minuten te studeren.

Vervolgens…. Bepaal van te voren wat je gaat oefenen.


Download het e-book “3 Creatie Tips”
Echt oefenen deed ik al te lang niet meer. Spelen wel, studeren niet. Ik ben begonnen met wat ik hier nu schrijf en het is cool! Ik oefen dagelijks 30 minuten. Dit hoeft voor jou niet de beste tijdsduur te zijn. In de 30 minuten doe ik een aantal dingen.

toonladders – 5 minuten

Arpeggio/akkoord – 5 minuten

techniek – 10 minuten

repertoire – 10 minuten

Bij elke categorie heb ik een aantal dingen die ik wil leren.

ik wil bijvoorbeeld de melodisch mineur, hele-toons en verminderde toonladders beter kunnen gebruiken. Dit valt onder toonladders.

Onder repertoire vallen de nummers die ik met mijn band (Mr Gorsky) speel. Maar ook alle andere songs die ik wil leren spelen.

Ik heb vaker voorgenomen om meer te gaan oefenen, maar dan zat ik uiteindelijk toch weer gewoon wat te spelen. Ook leuk en ook zeker niet slecht, maar het was niet wat ik me had voorgenomen.. nu ik helder heb wat ik wil oefenen vliegt de tijd voorbij. Het is leuk en dat is het allerbelangrijkste.

Als ik niet duidelijk heb waarom iets moet of wat er zo belangrijk is aan een activiteit of wat dan ook, stop ik er vrij snel weer mee.

Ik weet waarom ik oefen. Ik weet wat mijn doel is met het oefenen.

En dat is het laatste aandachtspunt om het te laten slagen: Het is superbelangrijk om precies te weten waarom je oefent.

De redenen waarom ik oefen zijn

  • Ik geef les en wil mijn leerlingen op de beste manier mogelijk kunnen helpen.
  • Ik speel in een band waarmee ik heel vette muziek wil neerzetten.
  • Ik wil kunnen spelen en componeren als Joe Satriani.

Vooral het laatste doel is een hoge lat, maar ik laat me er niet door tegenhouden. Ik trek me eraan op. Dit zijn de doelen waar ik naartoe werk. Elke keer als ik oefen, kom ik dichterbij. Het is de motivatie die me drijft om er telkens weer voor te gaan. Het is de dream en de goal in een. Daarna is het tijd voor actie.


Download het e-book “3 Creatie Tips”
handtekeningBlog