Heb je wel eens een “misheard lyric” gehoord? Zoek op YouTube maar eens op deze term. (Onze favoriet) Dit idee kun jij gebruiken om een nieuwe song te schrijven!

Het idee is dat je de tekst verkeerd kunt verstaan en dan komen er soms grappige dingen uit. Maar wat ze eigenlijk doen is een nieuwe tekst maken op een bestaande song. Dit wordt ook nog wel eens gedaan om een liedje te zingen voor iemand op een feestje. De misheard lyrics zijn grappig bedoeld en soms lukt dat heel goed 😆, maar je kan ook serieus mee aan de slag om een nieuwe tekst te maken.

Ik laat je in dit artikel zien hoe je een bestaand nummer kunt gebruiken om een eigen nieuwe song te schrijven.

Het is mogelijk om met deze methode een compleet nieuw nummer te maken, mits je er goed op let dat je geen plagiaat pleegt. 

Om meer te leren over songwriting, is dit ook een heel goede methode. Als songwriter wil je je ontwikkelen en dat kan heel goed op deze manier. Je leert dan van de besten!

Maar, let op! Er rusten copyrights op muziek.

De tekst en melodie van een song zijn beschermd met copyrights! Je kunt dit gebruiken voor trainingsdoelen. En als je het slim aanpakt, kun je een volledig nieuwe nummer schrijven, maar wees daarmee voorzichtig.

Denk aan de rechtzaken rondom Blurred Lines en Somebody that I used to know… Ook Viva la Vida van Coldplay is TE veel gebaseerd op een ander nummer (van de hand van Joe Satriani).

Maar nu de stappen die je zet in deze methode:

Kies een nummer

Kies een song die jij had willen schrijven. Het gevoel van het liedje klopt helemaal of er is een bepaalde akkoorden wisseling die je geweldig vindt. Je gaat flink aan de slag met dit nummer. Hierdoor ga je ontdekken hoe het liedje in elkaar zit. Dit is leerzaam en als je het nummer mooi vindt kun je die ontdekkingen in je eigen songs gaan toepassen.

Schrijf een nieuwe tekst op de melodie van een bestaand nummer

Schrijf een tekst op de melodie van het nummer dat je hebt gekozen. Het kan over iets heel anders gaan dan het originele liedje zelf. Schrijf waarover jij wil schrijven.

Hoe pak je dit aan. Elke nummer heeft een pakkend stukje, een hook . Deze hook is kenmerkend voor een liedje. Vaak is dit de titel van de song. Als je naar Aerosmith – I don’t wanna miss a thing luistert, dan springt de titel eruit. Hetzelfde geldt voor Titanium van David Guetta.

Kortom, verzin een nieuwe titel.

Schrijf deze titel uit tot een refrein en vul daarna de coupletten en eventueel het tussenstuk in.

Schrijf een nieuwe melodie

De nieuwe tekst heeft misschien een andere melodie nodig dan de originele tekst. Dat is een mooie pre!

Je kunt de tekst die je net hebt gemaakt gebruiken om een nieuwe melodie te schrijven. Elk woord heeft zijn eigen melodie en in een zin ook zijn eigen plek en functie. In taal zit al heel veel melodie en ritme.

Om hier achter te komen, gebruik je overdrijving.

Zeg de zin alsof je met iemand praat. Dan voer je de emotie op. Welke gevoel wil je overbrengen met die zin? Ga er helemaal in “hangen”. Ga compleet over-the-top. Je zult zien dat het ritme en de melodie van de zin heel makkelijk naar boven komt.

Jouw tekst is een nieuw verhaal. Als je een verhaal goed wilt vertellen, moet je “op toon” voorlezen. Je brengt het verhaal zo veel boeiender dan als je een beetje monotoon gaat brabbelen.

Muziek is emotie! Gooi het eruit en denk niet dat het teveel of te overdreven is. Dat bestaat niet in de muziek.

en de akkoorden…?

Op akkoorden rust geen copyright. Je kan van elke willekeurig liedje de akkoorden pakken en hergebruiken voor je eigen songs. Er zijn zoveel nummers met dezelfde akkoorden. Ga eens naar deze blog die ik daarover heb geschreven. (disclaimer: bijvoorbeeld Stairway to heaven heeft heel kenmerkende akkoorden en die geven ook copyright “problemen”.. )

Dit proces zorgt ervoor dat je een song schrijft met een goede vorm en flow. Je dompelt jezelf onder in wat aantoonbaar heeft gewerkt. Het is niet voor niks een hit geworden, het is niet voor niets op CD uitgebracht.

Zeker als je een nummer van een bekende songwriter hebt gekozen, weet je dat je iets goeds als basis neemt. Die mensen weten waar ze het over hebben! Diane Warren, Sia, Linda Perry, John Mayer, Stevie Wonder, Sting, zijn voorbeelden. Kies een song-writer uit jouw favoriete muziekstijl. Als je van metal houdt heb je weinig aan James Taylor, waarschijnlijk kun je meer met James Hetfield!

Je kan natuurlijk ook vanuit het niks een song schrijven. Dit vraag veel inspiratie en een duidelijke aanpak. Op deze manier kun je je vaardigheden als songwriter ontwikkelen door onderdelen van een song te veranderen.

Beter goed gejat dan slecht bedacht.

Het is sowieso heel leerzaam om diep in een nummer te duiken. Hoe is het geschreven? Welke akkoorden worden gebruikt, enz..

Welk nummer zou jij geschreven willen hebben? Zet het even in een reactie 👇