Je hebt een nummer gehoord op de radio en de rest van de dag blijf je het neuriƫn en fluiten. Het deuntje komt niet meer uit je hoofd. Wat blijft hangen is waarschijnlijk niet een compleet nummer. Het is een stukje van de songs dat extra catchy is. Dit stukje noem je een Hook. Hiermee vissen songwriters je op uit het water. Zodra ze beet hebben, blijf je aan de hook hangen.

Dit is de truc waarmee je je songs aantrekkelijk maakt!

Er zijn een aantal verschillende vormen hooks. Je kent ze vast, want je hebt ze gehoord.

Structural hook

Een gedeelte van het lied vormt hier het catchy stuk. Meest voor de hand liggend is het refrein. Er is een regel die vaak terugkomt in het lied, de hook line.

Deze bijvoorbeeld

  • Queen – We will rock you

Iedereen die “We wil rock you” hoort, denkt aan dit nummer.

Instrumental hook

Dit zijn de riffs. Stukjes muziek die op een instrument (gitaar, fluitend of synthesizer) worden gespeeld. Hier zijn heel veel songs bekend mee geworden.

  • Deep Purple – Smoke on the water met een enorm bekende gitaar riff

  • Michael Jackson – Beat it met een andere bekende gitaar riff vanaf 46 sec..

  • Scorpions – Wind of change laat zien dat het echt niet alleen maar met een gitaar kan.

Story line hook

Hier is het verhaal de hook. Er was bij de beste singer-songwriter van Nederland een jongen met een gitaar die een nummer had geschreven naar aanleiding van een world press foto. Een overleden echtpaar die onder het puin van een gebouw waren gevonden. Deze jongen speelde daar een te gek nummer op. Zo ontroerend. De melodie of de tekst weet ik niet meer, maar wel het verhaal. De foto zou je ook als een hook kunnen zien. Die gaf extra impact. Ik ben aan het verhaal blijven hangen. Dat was de hook.

Production hook

Dit zijn hook die in de productie worden bedacht. In de studio kun je experimenteren met effecten. Als dat iets bijzonders oplevert, heb je een hook. Ik weet nog dat een bijzondere production hook een hit werd. Niemand had het nog gehoord en daarna is het effect niet meer weg te denken. Het effect is de auto-tune.

  • Cher – Believe

Luister naar de zang van Cher. Dat is niet haar eigen stem die die abrupte sprongen maakt dat is de auto-tune. Nu het handelsmerk van onder andere Kanye West.

Als je wil dat je songs blijven hangen, is dit het recept: voeg een hook toe! Hoe meer, hoe beter.