Afgelopen weekend was ik op de Musicfair. Ik heb o.a. Oscar Holleman (producer van oa After Forever, Krezip, Within Temptation en nu ook van … de 3J’s), een aantal open podia gepresenteerd door Giel Beelen en John Christian (label eigenaar) gezien. Er was iets wat ze zeiden dat de kern raakt voor iedereen die muziek maakt, wil doorbreken of een eigen sound wil maken.

Het is heel leuk om te kunnen spelen/zingen/produceren als een bekende muzikant. Je klinkt precies zo en dat is een schouderklopje waard. Die muzikant is er groot mee geworden, dus jij hebt door hetzelfde te klinken ook die status verdiend. Jij kan het ook dus nu is de weg vrij voor jou om door te breken, toch? Niet echt..

De tip was: Wees jezelf!

De wereld heeft namelijk al een Anouk, een Steve Vai of bijvoorbeeld een Tiësto. Ze doen hun eigen ding, ze hebben hun eigen sound. Het heeft geen zin om die sound de wereld in te gooien. De sound is er al… En Anouk kan veel beter haar sound laten klinken die wie dan ook. Gewoon, omdat zij Anouk IS.

Het heeft wel heel veel zin om jouw eigen geluid de wereld in te gooien! Wie ben jij? Hoe klink jij? Wat is jouw verhaal? Jij hebt jouw eigen unieke sound. Er is er maar een die jouw sound het beste kan laten horen: JIJ!

Wees authentiek. Be no copycat!

Geef je eigen draai aan jouw muziek. Het is jouw muziek. Ook al speel je een cover. Het is zoveel toffer een cover te horen in een ander jasje. Het origineel kennen we al. Gooi er een beetje JOU-poeder over heen en het is weer fris en nieuw. Amy Lee van Evanescence deed het bv  met With or Without you van U2.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=JxcSbiu9iXI[/embedyt]

Je kan het mooi vinden of niet, maar het is wel haar sound. Het is niet U2 kloon nummer 945352.

Na Van Gogh zaten we niet te wachten op nog een Van Gogh. Het was Picasso die het podium veroverde. Niemand had van Kubisme gehoord laat staan gezien. Picasso deed wat hij wilde laten zien. Miles Davis net zo. Dit zijn wel heel grote namen, maar ook nog steeds gewoon mensen. Ik zag een meisje op het open podium met een heel aparte stem. Als ik haar op de radio zou horen zou ik meteen weten wie ze was. Compleet nieuw en dus super eigen. Het zet haar meteen apart en ze valt dus op. Waarom?

Ze zei dat ze gewoon eens was gaan zitten en ging zingen. Haar eigen geluid kwam er als vanzelf uit… Dat is mooi meegenomen, maar… ze was compleet zichzelf. Ze deed niemand na. Ze was iemand, ze was zichzelf.

Als jij alle impersonations achter je zou laten, hoe zou je dan klinken? We zijn allemaal heel erg benieuwd!