Hoe kan het zo makkelijk mogelijk? Dat is bij mij altijd de insteek. Ik wil goede resultaten, maar ik wil niet te veel moeite doen om dat te bereiken. Met gitaar spelen of zingen is dat heel belangrijk. Je speelt om muziek te maken, niet om je instrument te leren spelen! Ik zal je hier 5 tips geven die je spel in no-time naar een hoger plan tillen.

1. Timing

Je kunt de mooiste noten spelen of zingen die er zijn, als je timing slecht is, is het niks. Je kunt de minst mooie noten spelen en er toch heel goed mee wegkomen met een goede timing!

Denk hier eens goed over na, want het zegt meer dan je op het eerste gezicht verwacht.

Het zegt in ieder geval dat je altijd op je timing moet letten en altijd aan je timing kan werken.

“It don’t mean a thing if it ain’t got that swing”
Duke Ellington

Muziek draait om de groove. Datgene dat maakt dat je mee wil bewegen. Duke had swing kunnen vervangen door groove, maar dat rijmt niet op thing.. Luister maar eens naar Toto – Rosanna of John Lee Hooker – Boom boom. Beide nummers grooven!

2. Precies spelen

Dit is zelfs nog stijlgebonden. Nirvana is niet groot geworden vanwege hun virtuositeit, hoe goed ze op hun instrument waren. In de grunge is het niet erg als je wat bijgeluiden maakt. Er zijn dus stijlen, waar “precies spelen” betekent dat je af en toe een noot niet helemaal lekker speelt!

Speel je jazz dan wordt dit toch een stuk minder gewaardeerd. Of luister eens naar Dream Theater – Metropolis of Pink Floyd – Shine on you crazy diamond. Hier wordt heel wat preciezer gespeeld. Het gevolg is dat het meteen een stuk verfijnder klinkt.

Als je een noot, een lick of een akkoord of een frase speelt of zingt. Of je zingt, klinkt die dan zoals jij wil of hoor je allerlei geluiden die je niet had verwacht? Zo ja, hoe komt dat? Waar komen die geluiden vandaan? Hoe klinkt het als je het heel langzaam speelt? Is er een specifieke plek of bepaald moment dat de bijgeluiden komen? Hoe kun je je klank veranderen?

3. Dynamiek

De gitarist speelt een solo en gaat naar de climax, de band speelt steeds voller en harder mee en in één klap is het rustig. Het publiek gaat uit zijn dak en roept “Yeah!” Mocht de aandacht zijn afgezwakt dan is iedereen in het publiek er nu weer bij. Sommigen waren vlak daarvoor in gedachten nog even ergens anders. Nu is dat niet meer mogelijk. Het volume, de energie gaat in één keer van hoog naar laag. Je hebt het vast wel eens gehoord.

Dit is een overdreven voorbeeld van dynamiek. Er is niks saaier dan een tijd naar hetzelfde te luisteren. Je raakt snel afgeleidt en je zoekt zelfs naar iets dat interessanter is.

Je wil natuurlijk dat iedereen die naar jou luistert, wil BLIJVEN luisteren. Je wil ze graag meenemen in jouw verhaal. Dit kun je doen door met dynamiek te spelen. Dynamiek kun je doen door te variëren in volume, snelheid, toonhoogte, triolen of achtsten, rusten, één- of meerstemmig, bepaalde woorden of zinnen wat “dikker” zingen enz..

4. Blijf bij je leest

Het is natuurlijk ook erg leuk om af en toe een techniek te gebruiken die je net of eigenlijk net niet kan. Als het lukt is dat geweldig! De kans is helaas tochgroter dat het niet lukt… Voor de meesten is het anders om voor publiek te spelen of alleen in een kamer te oefenen. De extra druk maakt dat je speelniveau daalt. Niks mis mee! Zo is het nu eenmaal.

Wees je hier bewust van. Speel op save! Speel de technieken, licks of akkoorden waarvan je zeker weet dat die lukken. Zing de song die je goed beheerst, zodat je op je emotie en performance kunt focussen. Het is goed voor je ego als wat je speelt ook lukt! Bedenk dat het er vooral om gaat dat je je publiek iets wil geven. Je wil het beste geven van wat jij op dat moment in je mars hebt.

5. Doe weinig

Deze tip vind je misschien wel heel flauw, maar hij is heel effectief. Het doel is om alles wat je speelt te laten kloppen. Dus je spel heeft een goede timing, is precies en met dynamiek gespeeld en ondertussen moet je ook opletten dat je geen dingen speelt die je eigenlijk nog niet goed genoeg kan.

Wat is er dan makkelijker om goed te spelen dan niet te veel te spelen. Hoe minder je speelt hoe minder kans je hebt om de plank mis te slaan!

Muziek is wat er gebeurt tussen de rusten. Stilte geeft een enorm gevoel van verwachting!

Er zijn muzikanten die juist andersom lijken te denken. Hoe meer ik speel hoe groter de kans dat er iets tussen zit dat klopt. Zeker in een band is het heel collegiaal dit niet te doen.

Als iedereen in de band focust op de groove en weinig maar wel goed speelt, gaat het in zijn geheel vet klinken!.

Dit geldt ook voor solo’s en zeker voor de lead vocal. Weinig spelen kun je ook opvatten als lange noten/rusten.

6. Maak vaak muziek

Deze tip is een bonus tip maar wel meteen de allerbelangrijkste van allemaal! Door vaak muziek te maken, wordt je beter. Van repeteren kun je leren! Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het zal gaan. Maar…. let op dat dit ook geldt voor de foute dingen! Wees je dus altijd bewust van wat je herhaalt. Muziek is ook iets dat je zo bewust mogelijk zou mogen uitvoeren/luisteren. Door heel bewust je aandacht te richten, kom je in het huidige moment. Daar krijg je heel veel energie van.

Maak tijd vrij om muziek te maken. Zingen, gitaar spelen, ritmes tikken op tafel, enz. Doe het zo vaak mogelijk. Dagelijks bezig zijn met muziek zal je zoveel opleveren! Misschien vraag je je af waar je überhaupt de tijd vandaan moet halen om alleen al aan muziek te denken??

Veel succes!

Deel jouw tips? Scroll naar beneden en geef ze in een reactie!