Zoals je weet, zijn Martijn en ik bezig met het maken van een album. Daarvoor zijn op dit moment de eerste 6 songs geschreven! We lopen dus precies op ons schema, eind maart willen we de eerste 6 klaar hebben en dat gaat prima lukken!

Ikzelf ben, naast de zangcoaching die ik geef, in mijn werk volop bezig met het schrijven van songs en met mijn zang. Mijn stem mag in topvorm zijn voor de opnames! Mijn leerlingen plukken de voordelen van alles wat ik leer (omdat ik nogal gul deel van alles ;D). Vandaag wil ik graag ook met jou nadenken over hoe je dat dan doet, dat oefenen van je zang. Want uiteindelijk mag het allemaal gaan om maximale zelfexpressie, toch?

Oefenen!

Allereerst: als je goed wil worden, moet je oefenen! En dan ook nog met een zo helder mogelijk einddoel. Wat ik dus doe, is dagelijks een uur studeren aan de hand van Mijn Persoonlijk Actie Plan. Ik doe dat als eerste van de dag, omdat dat voor mij het fijnst is. Ik ben namelijk een uitgesproken ochtendmens! Je krijgt trouwens een enorm gevoel van vervulling en je zelfvertrouwen groeit, door gewoon elke dag je ‘werk’ te doen!

Ik geloof helemaal niks van al die flauwekul van ‘zingen moet uit je hart komen en als het dat doet, is het genoeg’. of … ‘zingen kun je of je kunt het niet’ .

Voor ons album zal ik minimaal 3 octaven moet kunnen zingen in een krachtig, dynamisch, warm en expressief geluid. Ik wil ook een consistent geluid op het hele album. Ik zal dus gewoon moeten werken aan mijn bereik en sound. Puur vanuit mijn hart kan ik dat echt niet! Mijn lichaam mag ik trainen om de prestatie te geven die ik graag zie, net zoals een topsporter dat doet

Dat ‘uit mijn hart zingen’ volgt als ik mijn werk doe: mijn techniek op z’n plek, dan de songs in studeren en vervolgens werken aan liedinterpretatie. Allemaal gewoon stukken ambacht die ik in mijn dagelijkse uur vocal practise langsloop.

Zangtechniek

Over zangtechniek trouwens … ik zie vergroten van mijn technische mogelijkheden als vergroten van mijn mogelijkheden tot expressie. Als ik een fruitsalade wil maken en ik heb alleen appels, wordt het best lekker. Maar als ik 20 soorten fruit, kruiden, sausjes en wat dan ook tot mijn beschikking heb, kan ik een megaspannend en gelaagd gerecht maken.

Zo is het ook met zangtechniek: hoe meer technische mogelijkheden, hoe gelaagder de uiteindelijke uitvoering.

Wat ik ook niet geloof, is dat er ‘Quick fixes’ zijn in zang. Als je een beetje thuisbrengt in de wereld van zangtechniek, weet je misschien dat er heel veel methoden zijn. Om er een paar te noemen: Complete Vocal Technique, Estill Voice Training System, Universal Voice Guide. Allemaal prachtige kaders waar ik veel mee werk in mijn eigen zang en in mijn lessen.

Wat ik in die methodes vaak mis, is het werken aan een fundament van je zang. Ik heb gemerkt, dat als je je stem lekker op z’n plek hebt zitten, je er alles mee kan leren. Je kunt dan echt alle sounds maken die je maar wil! Maar daarvoor mag je wel de basis goed hebben staan. Als je een huis bouwt, begin je ook niet met behangen, zeg maar!

Hoe doe je dat dan?

Wat ik je vandaag dan ook mee wil geven is dit: als jij je talent serieus neemt en je wil echt grote stappen zetten …. Maak er dan TIJD voor! Pak je agenda en PLAN tijd om te oefenen en te werken aan je zang en je songs. Puur door meters te maken en te oefenen, wordt je goed!

Ik geloof dat de Inspiratie/ de Muze komt als je een afspraak met haar hebt. Voor mij werkt het om dat elke doordeweekse dag te doen aan het begin van mijn dag. Ik werk aan onze songs voor iedereen wakker wordt (van 600-630). Ik studeer mijn zang van 900-1000. Elke werkdag! In het weekend niet, dan is het tijd voor andere dingen.

En … als je TIJD hebt gereserveerd, zorg dan dat je een PLAN hebt liggen wat je gaat doen in die tijd. Een goed plan bestaat uit een superhelder doel EN de strategie om daar te komen. Een goed plan heeft ook een eindpunt.

Voor mijn huidige plan is het eindpunt 15 juni 2020. Dat is de datum waar we de vocals gaan opnemen! Dan ben ik er helemaal klaar voor! Hoe weet ik dat? Omdat ik precies helder heb wat ik tot die tijd elke dag doe.

Ik ben heel benieuwd hoe jij omgaat met het ‘werk’ in je art! Deel hieronder vooral jouw tips!