Als je aan het zingen en leren bent, is het handig om je te focussen op wat werkt. De vorige keer heb ik daarom met je nagedacht over je mindset. Het ging vooral over de innerlijke houding waarmee je het jezelf gemakkelijker maakt. Een korte samenvatting is dit:

Sta stil bij wat er WEL goed werkt en wees dankbaar voor je talent.

Zoals je misschien wel weet, hebben Martijn en ik een eigen muzikaal project : Signs of Stillness. Dit is een band, waarbij wijzelf alles doen: van songwriting tot recording en productie. En … we spelen alle instrumenten zelf! Op dit moment zijn we volop bezig met het opnemen van ons debuutalbum, dat Chasing Echoes gaat heten.

Ikzelf ben bezig om mijn vocals in topvorm te krijgen om lekker te kunnen shinen tijdens de opnames. We gaan voor de beste versie van onszelf!

Wat je doel ook is, het gaat erom dat je eraan werkt. Doelen realiseer je door er aan de hand van een vorm van plan, regelmatig aan te werken. Voor mij is een van mijn doelen, dat ik onze eigen songs zo wil zingen, dat de boodschap overkomt. Van mijn ziel naar de ziel van de luisteraar. Zingen vanuit mijn ziel!

Ik werk dus aan de benodigde zangtechniek, maar vooral ook aan de interpretatie van de songs en aan zingen vanuit een staat van oordeelloosheid en natuurlijk alignment. De tools die ik met je deel, pas ik dus ook voor mezelf toe.

Laat je Horen!

En hoe bijzonder is het elke keer weer om te merken hoe mijn eigen processen ook terugkomen bij mijn leerlingen! Ik wil je graag meenemen naar de les van Caroline. Bij deze krijg jij een kijkje in een individuele zangles bij mij! Trouwens …. Als je echt wilt meemaken hoe zingen je kan helpen om te groeien, nodig ik je van harte uit om GRATIS deel te nemen aan mijn workshop Laat je Horen

Maar goed, nu de les! Caroline vond het aanvankelijk helemaal niks wat ze deed. Haar stem klonk te scherp en ze vond dat ze helderheid in de hoogte miste. Toen ik haar een stukje had laten zingen van de song waar ze tevreden over was en haar 3 dingen liet benoemen die ze GOED vond gaan, kon ze gaan zien wat ze deed wat blijkbaar heel goed werkte. Ze werd zich gewaar dat zij heel erg genoot van de warmte in haar stem, van de mooie vloeiende lijnen, van de rust. Deze elementen waren heel fysieke ervaringen voor haar: het bestond voor haar uit een warm gevoel in haar buik.

Ze ontdekte dat ze voor de opdracht (3 dingen noemen die GOED gaan), eigenlijk ging zingen vanuit een verwachting dat het toch wel weer niks zou worden en dat ze vooral helder moest zingen in de hoogte en niet scherp. En dat dat best lastig is! Ze schoot zichzelf bij voorbaat in de voet, waardoor ze ondertussen haar verwachting dat het weer niks zou worden, liet uitkomen. Zie je hoe je eigen brein je dus onbewust enorm in de weg kan zitten?

Zingen uit je Ziel

Wat we gedaan hebben, is het ‘oude’ voornemen (helderheid in de hoogte en niet scherp zingen) wat ze zichzelf blijkbaar voorgehouden had vervangen voor een nieuwe intentie. Ze ging zingen vanuit een gevoel van warmte in haar buik (valt je trouwens ook op dat het eerst ging om woorden, terwijl Caroline blijkbaar veel meer kon met een gevoelservaring?). En toen gingen de hogere delen opeens heel anders! En …. wat nog veel mooier was (vond ik tenminste) … Caroline zong vanuit haar ziel! Ik voelde helemaal wat ze vertelde met deze song!

Dat is wat er gebeurt wanneer je vanuit dankbaarheid en waardering kijkt naar waar je nu blijkbaar ECHT staat. Door te observeren wat er werkt. Dan is je hoofd stil en kan je hart zich laten horen. Dat is hoe je muziek kunt gaan maken vanuit je ziel!

Ik hoop van harte dat je wat praktische handvatten hebt gekregen voor je eigen zang. Zou je me willen laten weten wat jij hier uithaalt?

Hartelijke groet van Judith