Buiten is het koud en donker. De dagen lijken op te lossen in de mist. Alles is stil, verstilling is het thema. We zijn op weg naar de donkerste dagen van het jaar, de week rond 20 december. Licht en duister liggen dicht bij elkaar, als je het maar wil zien!

Ik heb zin om een serie van blogs te maken om je verder te helpen in je vocale ontwikkeling. Laten we samen gaan ontdekken wat er voor jou werkt om meer vanuit je ziel te gaan zingen! Dat lijkt me een mooie manier om deze tijd van het jaar de aandacht te geven die het verdient: vanuit verstilling en introspectie eens bekijken hoe je verder kunt groeien in je talent. Ik geef je graag een beetje licht en inspiratie in deze tijd van duisternis!

Het valt me weer op hoeveel in de natuur en de seizoenen eigenlijk met zingen en leren te maken heeft. In de verstilling van de winter ligt de sleutel voor de bruisende kracht van het voorjaar. In de warme pracht van de zomer ontstaat de ruimte voor de oogst in het najaar. Waarna de cyclus opnieuw begint door los te laten wat niet meer werkt en dat wat wel werkt te koesteren tot de juiste tijd daar is.

Zo werkt het ook met jouw groei als vocalist of artiest. Alles komt op precies het juiste moment, als je je ogen er maar voor open hebt. Probleem is dat wij mensen vaak nogal last hebben van bezig zijn met de verkeerde dingen! Hoe vaak schiet jij jezelf bijvoorbeeld in de voet doordat je bezig bent met alles wat er nog niet goed is? Je hoort aan je zang vooral alles wat je niet fijn vindt, wat je lelijk vindt, wat je niet mooi vindt.

Nu wil het geval dat wat je aandacht geeft, groeit. Dit heb je me al veel vaker horen zeggen, maar ook hier is het weer van toepassing! Wat je aandacht geeft, groeit. Oftewel: als jij bezig bent met alles wat niet goed gaat, is dat waar je veel meer krijgt. Je krijgt veel meer dat niet goed gaat! Je gaat verkrampen. Je energie vliegt weg. Je focus op je Grote Droom is foetsie door alle mist die je uiteindelijk zelf creëert.

Gelukkig werkt het ook de andere kant op! Als jij je focus legt op wat er wel goed gaat, krijg je daar meer van. Oftewel: focus op dankbaarheid, waarderen van je talent en van wat er op dit moment blijkbaar allemaal goed gaat, trekt daar meer van aan!

Nu in de praktijk, ik hou van de praktisch toepasbare kant! Wat kun je hier nu mee doen in je dagelijkse vocale of muzikale praktijk? Nou, simpel:

Wanneer jij iets zingt, noem eens 3 dingen die GOED gingen!

Niet die 10000 dingen die stom, raar, lelijk, waardeloos etc gingen. Drie dingen die jij GOED vond gaan. Als je dit niet gewend bent, kan dit best lastig zijn. Maar je mag echt niet weg, voor je ze gedaan heb :). Noem ze en SCHRIJF ZE OP!

De volgende vragen kunnen je misschien wat helpen:

  • wat vind je fijn aan je stem?
  • wat werkte eigenlijk wel goed?
  • wat waardeer je in je geluid?
  • wat deed je eigenlijk dat heel goed werkte?
  • waar voelde je dat het gemakkelijk ging?
  • waar ervoer je wat je aan het zingen was?

De sleutel voor groei zit in deze houding. Als je je gewaar bent van wat goed voor je werkt, kun je die elementen gebruiken op plekken in de song die lastiger gaan!

Waardeer je talent! Wees dankbaar voor je stem! Als jij jezelf en je stem afbrandt, zul je NIET groeien. Laat dit eens tot je doordringen …. Als jij jezelf en je stem naar beneden haalt, boek je geen vooruitgang. Wat je namelijk aan het doen bent, is zaadjes zaaien van ontmoediging. Je bent stenen in je mentale rugzak aan het stapelen, zeg maar. Roadblocks. Ik geloof dat veel van de zogenaamde blokkades die je als vocalist of artiest ervaart, voortkomen uit dit soort patronen! Hoe vaak doe jij dat eigenlijk? Jezelf neerhalen? En wat als je ermee zou stoppen? NU?

Ik zie ernaar uit om het vervolg met je te delen! Daarvoor vind ik het fijn om door JOU geïnspireerd te worden! Zou je me willen laten weten waar jij tegenaan loopt in jouw muzikale of vocale ontwikkeling? Dat kan hieronder in de comments!

Heel veel liefs van Judith