Mythes over zangles? Ik hoor geregeld dat mensen zich afvragen waarom je zangles zou nemen.  Zingen kun je of kun je niet, hoor je ze denken. En … als je het kunt, wordt je beter van het gewoon maar te doen. Dit soort overtuigingen nemen jouw kans eigenlijk al weg om je te laten coachen op je zang, . Wat als deze overtuigingen over zangcoaching niet kloppen? Stel je voor dat je door deze ideeën geen zangles neemt, omdat jij denkt dat ze kloppen? Wat als je daardoor waardevolle training mis die je snel kan brengen waar je wil zijn als zanger? Lees snel verder en breek die blokkade over zangcoaching open!

Hoe kijkt een zangcoach aan tegen deze overtuigingen? In dit artikel lees je de reactie van een zangcoach (namelijk Judith Luimes, zangcoach bij C-Central!!) op deze overtuigingen:

Mythe 1 – “Zingen kun je of kun je niet”

Net als alles in het leven is zingen iets dat je kunt leren. Ik ken genoeg mensen (waaronder ikzelf!), die “van nature” helemaal niet zo’n geweldige zangstem hebben. En die dat ook gehoord hebben van anderen. Leren zingen heeft alles te maken met het leren beheersen van spieren in je lichaam en het leren kennen en ontwikkelen van je eigen instrument, je stem. Je zult versteld staan van wat jouw stem allemaal kan! Ik geloof dat je kunt leren zingen. En wat mooi is, bepaal je uiteindelijk lekker helemaal zelf!

Mythe 2 – “Zingen leer je door het maar gewoon te doen”

In principe zit hier best iets in, je moet vooral veel zingen om beter te worden. Oefenen heet dat. Dat doe je met alles wat je wil leren :D. Maar wat je niet weet en ervaren hebt, kun je ook niet laten horen of ontwikkelen. Zonder iemand die je met verstand van zaken uitdaagt, blijf je steeds hetzelfde doen. Wat prima is, als jij dat wil! Maar als je meer wil, of andere geluiden wil gaan maken, kan het slim zijn om met een zangcoach te kijken wat er allemaal nog meer mogelijk is voor jou! Je gaat beter zingen en kunt jouw potentieel als zanger eerder halen. Goed zangles scheelt je dus ook nog eens een bak tijd.

Mythe 3 – “Sommige sounds moet je niet willen maken, dat is slecht voor je stem”

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je als kind heel veel meer soorten geluid maakte dan nu je ouder bent? Je hebt jezelf in de loop der jaren dus een hele hoop afgeleerd. Een heleboel geluiden die je veel meer mogelijkheden in expressie kunnen geven! Wat dus heel er jammer is! In principe kun je vrijwel alle geluiden die je voorbij hoort komen gezond leren maken (ja, ook grunts en screams zijn voorbeelden van gezond stemgebruik, hoe heftig dit ook klinkt!). Je moet wél weten wat de do’s en dont’s zijn van de stemfuncties en effecten die je toepast. Je wil tenslotte over 10 jaar nog steeds zo lekker klinken!

Mythe 4 – “als je zangles neemt, klink je niet meer als jezelf”

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, helpt goede zangcoaching je om je eigen geluid te ontwikkelen. Dat vind ik tenminste. Je gaat meer als jezelf klinken. Je krijgt handvatten om jezelf uit te drukken in een song zoals jij dat wil. De mening over een klank of geluid van de zangcoach is niet belangrijk, wat mij betreft. Je weet vaak zelf heel goed wat je zou willen, bijvoorbeeld harder, zachter, een rondere sound. Maar … je weet niet hoe je tot die klank komt. Daar komt de zangcoach in beeld: die kan je helpen om te vinden hoe jij het geluid maakt dat jij wil!

Ik zie het zo: wanneer je een fruitsalade wil maken en je hebt alleen appels, wordt het best lekker. Helemaal niks mis mee! Maar als je 10 verschillende soorten fruit tot je beschikking hebt, kun je veel spannender en expressievere gerechten maken. Zo zit het ook met beter leren zingen, meer techniek levert je meer fruit op. Meer weten over interpretatie levert je meer mogelijkheden op om een song van jezelf te maken. Handvatten in interpretatie, timing en improvisatie leveren je veel meer creatieve vrijheid op! Overwinnen van blokkades in jezelf, helpt je om meer lagen in een liedje te leggen.

Mythe 5 – “Het is enorm eng om zangles te volgen”

Dat is natuurlijk hoe dan ook waar, dat vind ik zelf ook (en ja, ik heb zelf nog steeds heel geregeld les)! De meesten van ons herkennen wel momenten waar je je niet zo zeker voelt over jezelf. Dit zijn de momenten dat je “innerlijke stem” vervelende dingen tegen je gaat zeggen. Zingen waar iemand bij is, is iets dat veel mensen vreselijk eng vinden (spreken in het openbaar wordt bijvoorbeeld gezien als één van de engste dingen die je kunt doen!). Dat speelt natuurlijk een rol bij zangles. Helemaal omdat je daar dingen gaat doen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Vreselijk spannend!

Bij een goede zangcoach zul je je snel vertrouwd voelen om te gaan experimenteren met geluiden en vooral met je oude gewoonten. En dit vergroot je zelfvertrouwen enorm! Zanglessen volgen is een geweldige manier om in het algemeen meer zelfvertrouwen te krijgen op een enorm leuke en expressieve manier!

Neem contact op voor een prettige vrijblijvende proefles om te kijken of zangcoaching bij jou past.

Judith