Hey!

Het thema van burn-out houdt me erg bezig de afgelopen tijd. Ik zie om me heen zoveel mensen die zich vast voelen zitten in hun leven. Ze hebben dromen die geparkeerd worden, omdat daar ‘redenen’ voor zijn. Het gevolg is dat een heleboel levens niet de potentie vervullen die er is!

En dat doet mij PIJN! Maar die pijn zie ik ook om me heen. Oververmoeide mensen. Stress. Mensen die elkaar afkatten. Eenzaamheid, veroordeling, schulden, onrecht. Mensen die zonder verbinding met anderen denken alleen te staan. Afgestompt. Mijn hart huilt als ik daarbij stilsta.

And I cry when I see this, the whole world has gone numb
I die when I feel this, passion has come undone’ 

Signs of Stillness

Dit schreven Martijn en ik ruim 10 jaar geleden in een song. Je kunt ‘m hier beluisteren: <Passion>. En ik voel ‘m weer zo sterk vandaag! 

Volgens mij is de kern van er mis is in de wereld tegenwoordig een gebrek aan verbinding. Verbinding met elkaar en verbinding met het vuur binnenin je. Waardoor mensen hun passie niet meer volgen en afgestompt als slaven van een illusie, in een grijze wereld doormodderen. Mensen die hun innerlijk kompas kwijtgeraakt zijn, omdat ze niet meer durven te voelen wat er gevoeld wil worden. Denkend dat dit is wat het is en dat ze het maar moeten doorstaan. Life sucks and then you die.

Ik WEET dat dat zo NIET de bedoeling is! Dat voel ik supersterk! Het is niet de bedoeling voor deze wereld en het is niet de bedoeling voor jou en mij. Zo horen wij niet te leven!

Wij mensen zijn gemaakt om te leven. Om te spelen. Om ons licht te laten zien en zo anderen inspireren om hetzelfde te doen. Samen.

Want als wij ons bevrijden van onze angsten, nodigen wij anderen uit om hetzelfde te doen

Marianne Williamson

Dat is volgens mij gelijk de kracht van Kunst. Wat Kunst deze wereld te geven heeft. En dus ook van muziek, want muziek is kunst! Deze kracht is ook jouw kracht, als muzikant. Wij kunnen mensen vrijheid laten zien door te voelen wat er te voelen valt! In onze muziek. In onze zang. Zonder oordeel. Zonder valse verhalen. Gewoon ECHT. Zodat de luisteraar naar zijn eigen ‘binnenin’ kan kijken via de spiegel van een song.

Wij artiesten weten dat diep van binnen. We zijn er om te spiegelen wat er werkelijk aan de hand is in onze kunst, onze muziek, ons leven. En dat schuurt en dat geeft weerstand (dat herken je vast wel!). Niet iedereen wordt er blij van om te zien wat er echt aan de hand is (en dat zij er ZELF iets aan kunnen doen!). Laat staan dat je Innerlijke Toeteraar er vaak ook nog van alles van vindt ;D.

Wat ons als artiesten te doen staat, is onszelf bevrijden van onze angst. Onze angst om te falen of misschien wel de angst om te stralen. Alles wat ons tegenhoudt om onze muziek aan de wereld te laten horen. Zodat we het gaan DOEN!

Weet je … Ik denk dat Angst alleen maar een verhaaltje is. Iets dat voortkomt uit een soort van illusie die je jezelf voorhoudt en dat je bent gaan geloven. Omdat je het spannend vindt om het op jouw manier te doen, anders dan anderen. 

Superlogisch! Want wij mensen zijn geconditioneerd om binnen een sociale context te horen. In vroeger tijden was het zelfs zo dat je dood ging als je buiten de veiligheid en bescherming van een groep viel. Geen wonder dus dat je bang wordt wanneer jij dingen anders gaat doen en denken dan de mensen om je heen!

Maar wat nu als jouw huidige sociale context niet (meer) matcht met jou?? Voel je ‘m? Wat nou als de mensen om je heen gewoon niet meer snappen wie jij bent. They just don’t get you. En jij je maar aanpassen …., met alle gevolgen van dien!

Het kan ook anders. Zorg dat je je aansluit bij jouw tribe!! Bij jouw soort mensen! Zoek gelijkgestemde zielen op! Doe het samen! Daarmee hoef je echt niet te breken met je familie en vrienden, hoor, don’t get me wrong. Je zoekt er gewoon anderen bij. The more the merrier! Anderen die jou snappen, die jou steunen in jouw zoektocht naar jouw muziek. En die je uitdagen om je te laten horen en bij wie je mag uithuilen als het even tegenzit. Die je helpen en die jij mag helpen. Om Muziek te delen. Omdat de wereld dat zo enorm hard nodig heeft!

Ik hoop van harte dat deze blog je heeft geïnspireerd. Ik ben ook heel erg benieuwd naar je gedachten! Wil je ze delen in de comments?

Liefs van Judith