Soms leeft een artiest helemaal niet zo creatief als zou kunnen. Soms mist er een stuk afstemming. Alignment noemen ze dat in het Engels en dat vind ik eigenlijk een mooier en helderder woord. Het is ook zo heerlijk toepasselijk op alles wat met zingen te maken heeft!

Alignment in zingen gaat over dat alles op z’n ideale plek zit: de gewrichten staan zo ten opzichte van elkaar dat er geen overbodige spierspanning nodig is. In je klankkanaal zit alles op z’n plek. Je stem is lekker geplaatst. Het gaat als het ware over het stemmen van je instrument, waarbij je lijf natuurlijk je instrument is. Zoals je een gitaar stemt voor je gaat spelen, mag je stem ook ‘gestemd’ zijn.

En … soms ben je zelf gewoon niet echt lekker gestemd. En dat merk je dan ook!

Er mist iets

Ik heb dat bij mezelf afgelopen najaar ook gemerkt. Ik voelde me niet echt super, mat en wat vermoeid. Dingen kwamen niet erg binnen of zo en ik had echt moeite met dingen als goed voor mezelf zorgen. Laat staan dat het met mijn ART fijn ging. Het stroomde allemaal niet zo lekker. Er miste flow.

Het is ook al ruim drie jaar geleden dat ik heb opgetreden. Of iets van mezelf heb opgenomen. Ik heb wel backingvocals opgenomen voor anderen, maar dat is toch anders, dat snap je misschien wel. Ik heb ondertussen heel veel songs en lyrics geschreven, maar behalve Martijn hebben nog niet veel mensen deze gehoord. En terwijl ART voor mij echt een eerste levensbehoefte is!

En natuurlijk heb ik wel gezongen voor en met leerlingen, maar ikzelf vond het heel ingewikkeld om niet elke noot die ik produceerde te ontleden en uit te kleden. En vervolgens weg te branden. Het lukte me niet om gewoon te ZINGEN: hart open en GAAN! Er zat een dekseltje op. Er was teveel gebeurd. Mijn hart deed zeer. Ik durfde niet meer te voelen. Ik was verstopt. Er was onvoldoende alignment.

Niet lekker (af)gestemd

Alignment voor een zanger gaat verder dan alleen de stem en het lijf. Als ik vrij wil uiten wat er in mij leeft, heb ik het ook nodig dat ik een afstemming met ‘diep van binnen’ voel. Muziek maken komt voor mij uit mijn ziel.

En daar werd het ingewikkeld … De afgelopen jaren zijn zwaar geweest voor mij en ons gezin. Daardoor was ik een stukje van mezelf kwijtgeraakt. Wat er eigenlijk aan de hand was, dat ik muurtjes had gebouwd om de delen die pijn deden. Dat voelen was gewoon even geen optie. En dat HOOR je als je zingt, zingen is gewoon te eerlijk om het te kunnen verstoppen.

En nu dan?

Tot afgelopen week! Je weet misschien dat ik dagelijks een uur vocal practise doe? Indien niet: elke dag start mijn dag met een uur zingen en trainen van mijn stem. Omdat ART mijn nummer een prioriteit is in mijn leven, start ik er mijn dag mee.

Een vast onderdeel daarvan is het afstemmen van mijn klankkanaal, tuning the vocal tract. Het helpt om de stem in de basis op z’n plek te krijgen en allerlei mooie dingen als noodzakelijke twang en ademsteun te balanceren. Zo gauw je stem lekker zit, kun je er namelijk alles mee: dan zijn allerlei sounds mogelijk!

Wat die oefeningen nog meer doen, is dat alles in mijn systeem op z’n plek komt. Als mens ben je namelijk meer dan alleen je lichaam. Je instrument ‘stem’ is dus ook meer dan alleen het fysieke: geest, ziel en lichaam doen allemaal mee. En juist in dat speelveld is waar de magie zit!!!

Het fundament terug

En hoe gaat het als je op zoek bent naar creatief herstel? Dan wordt je een handje geholpen! Ook hier geldt de regel ‘vraag en het zal gegeven zijn!’

Deze week kwam er onverwacht een song voorbij die echt ZO enorm binnenkwam! Sara Bareilles heeft op prachtige manier beschreven hoe het voor me was. Het was zo erg mijn verhaal!

Ik heb m opgenomen. Helemaal kaal. Zonder toeters en bellen, gewoon helemaal puur en lekker niet perfect. Want perfection is overrated. Deze song is voor mij een persoonlijke overwinning. Deze song markeert een mijlpaal in mijn creatief herstel: het herstel van het fundament van mijn ART: de alignment met mijn ziel.

Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept. Hoe is het met jouw persoonlijke afstemming? Kun jij zingen vanuit je ziel of zit er een dekseltje op? Wil je het met me delen in de comments?