Hey!

Wist je dat iedereen dingen heeft, die je aan jezelf vertelt en als waarheid aanneemt? Van die overtuigingen die je diep van binnen meedraagt en die als je eerlijk bent, aardig bepalen waarom je doet wat je doet. Ik noem die dingen graag ‘verhalen’. We bedenken verhalen als ‘muzikanten zijn altijd arm’ of ‘het is heel erg moeilijk om te leren zingen’. Maar ook verhalen als ‘vrouwen horen ….’ of ‘mannen moeten … ‘. Je kunt er vast nog wel een hoop bedenken!

Het maffe van verhalen is, dat hoe meer mensen een verhaal geloven, hoe meer waar het lijkt te worden. En mensen die het met elkaar eens zijn, zoeken elkaar vaak op. Zodat ze het NOG meer eens kunnen zijn! Kijk maar eens naar jouw ‘kringetje’ en let er eens op wat de verhalen zijn waar jij en je omgeving het over eens zijn ;).

Verhalen hebben gevolgen. Dat is een natuurwet. Heel simpel: wat je zaait, zul je oogsten. Zaai je bloemen, dan krijg je bloemen. Maar als je distels zaait, is dat wat er opkomt! Verhalen gaan over wat jij eigenlijk diep van binnen gelooft over hoe de wereld werkt en wat jouw plek daarin is. En die bepalen vervolgens wat je doet en dus ook wat voor resultaten je krijgt.

Een verhaal dat heel lang mijn leven heeft beïnvloed, gaat over een klein meisje dat zo graag wilde dat er van haar gehouden werd. Dat ze gezien werd voor wie ze was! Een meisje met een prachtig pakket aan eigenschappen en een gouden hart dat de wereld mooier wilde maken.

De verhalen die dit meisje hoorde, lieten haar denken dat zij zelf niks kon. Dat anderen bepaalden wat je moest doen. En dat je daar goed naar moest luisteren, omdat, als je dat niet deed, je straf kreeg. Ik ging dus geloven dat ik heel goed moest kijken naar wat anderen wilden, omdat dat ‘goed’ was.

Mijn verhaal had ook gevolgen, zoals met alle verhalen. Ook hier gelden gewoon de natuurwetten! Gevolgen van mijn verhaal waren depressie, burn-out en meer van dit soort “fraais”.

Tot het moment dat er een lichtje ging branden. Of meer … dat ik het lichtje dat diep verstopt zat van binnen in mij ging herkennen. Wat als …. het verhaal dat ik was gaan geloven gewoon NIET KLOPT???? Wat als het misschien wel waar was dat de mensen om mij heen het allemaal leken te geloven en dat allemaal hard riepen, maar … het gewoon een leugentje was dat ik was gaan geloven??? Dat er misschien wel meer verhalen mogelijk waren? En dat ik zelf mocht kiezen of ik wel of niet iets deed met een verhaal?

Ik ging op zoek naar andere verhalen! Ow boy!!! Wat waren er VEEL! Veel van die andere verhalen ‘mocht’ ik vroeger niet eens horen of lezen. Die waren Heel Erg Verkeerd. De mensen die ze vertelden waren Heel Erg van Het Paadje. Kwam dat even goed uit zeg, ik voelde me ook compleet van mijn pad af!

En toen ….. Ging het licht ECHT aan! De antwoorden waren altijd al aanwezig! Ik ontdekte dat ik niet verkeerd, fout, teveel of raar was! Ik was geen foutje. Ik ontdekte dat ik gewoon niet zo handig bezig was (cute but not so bright). Ik was gaan geloven dat ik hier ben om voor anderen te zorgen. Dat ik een kameleon moest zijn. Dat ik goed naar anderen moest luisteren en mezelf moest verbergen. En dat klopte dus gewoon echt helemaal niet! Het was niks anders dan een verhaal.

Hoe wist ik nou dat ik misschien liever een ander verhaal wilde volgen? nou, simpel. Ik werd gewoon helemaal niet blij van geloven dat ik hier ben om voor anderen te zorgen. Ik maakte geen muziek, ik schilderde niet en verstopte mezelf. De verhalen waar ik naar handelde, zorgden er helemaal niet voor dat Judith lekker kon stralen.

Waar het dus op neer komt, is dit: naar wie luister je? Luister je naar alle verhalen om je heen of naar de Fluisterstem van je eigen hart? Luister je naar alle andere stemmen of vertrouw je erop dat jij je eigen verhaal kunt maken? Heb jij een context die je helpt om JOU te zijn of moet je jezelf geweld aan doen?

Hoe is dit voor jou? Deel het vooral met me!

Liefs van Judith