Als je jezelf met hart en ziel wil laten horen en zien aan de wereld, kun je het beste een song gaan zingen. Dat vind ik! Ik ben natuurlijk helemaal niet objectief (want ik ben zelf zangeres en geef al jaren met heel veel liefde zangcoaching). Je zou ook kunnen zeggen dat ik er juist om die redenen enorm veel verstand van heb!
Zelfs al zou je het helemaal niet doen omdat je een zanger bent, dan nog is zingen voor creatievelingen heel handig om geregeld te doen. Want … zingen is DE manier om te uiten wat er in je omgaat, puur omdat je helemaal zelf het instrument bent. Zingen kan niet nep, je kunt je niet verstoppen als je zingt.
Zingen als spiegel
Zingen is dan ook een geniaal goede spiegel van hoe jij geneigd bent om dingen aan te pakken. Wanneer jij zingt, krijg je een kijkje in je eigen binnenwereld. Tenminste …. als je goed oplet wat er allemaal in je hoofd en in je lichaam gebeurt. Je kunt dus door te zingen, hele mooie pareltjes ontdekken voor je eigen ontwikkeling.
Elke creatieveling zal bepaalde blokkades bij zichzelf herkennen. Dat je soms voelt dat het er gewoon niet uit wil. Of dat je merkt dat je steeds weer vervalt in dingen die je al eerder deed. Misschien zelfs wel dat je helemaal niet zo creatief leeft als je zou willen.
Wat er diep van binnen bij je leeft, maak jij waar in jouw leven.
Dit heb je mij al vaker horen zeggen. Ik bedoel hiermee dat wat jij diep van binnen gelooft over hoe ‘de wereld’ in elkaar zit, daar ga je je gewoonten op bouwen. En gewoonten geven een bepaald resultaat in je leven. Simpel: oorzaak en gevolg, actie en reactie.
Waarom is helemaal ‘vrij’ zijn best lastig?
Ik ontmoet veel mensen die zijn opgegroeid in een omgeving waar muziek, kunst en zelfexpressie op z’n minst een beetje maf was. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, je kent het misschien wel. Die mensen hebben (onbewuste) overtuigingen meegekregen waardoor het best lastig is om lekker vrij te gaan spelen met sounds, woorden en klanken (terwijl dat een eigenschap is die best handig is als je je vrij wil ontwikkelen als muzikant). Laat staan dat je je dan vrij voelt om jezelf helemaal te laten zien en horen in je muziek! Naar wie luister je, als je echt jouw vrijheid wilt pakken?
Wij mensen zijn hoe dan ook sociale wezens die bij onze tribe willen horen. En als jij vooral mensen om je heen hebt die vinden dat kunst en muziek maar raar is, ga je je daarop aanpassen. Dat is gewoon hoe die dingen gaan!
Veel geblokkeerde creatievelingen zijn daarom enorm goed geworden in het produceren van ruis. Van die dingen die we gaan doen om vooral niet te werken aan wat er voor ons echt toe doet. Van die kramp in onze keel. Van te weinig tijd in de agenda. Van ‘wat ik ook doe, het is nooit goed genoeg’. Allemaal redenen waarom we onze muzikale dromen niet kunnen realiseren.
En nu praktisch
Al dat soort dingen komen haarfijn naar boven als je gaat zingen! Want … oooooh …. wat vind je hoofd er een hoop van! En wat slaan je emoties op hol. Wat een interessante stukken spanning kun je in je lichaam ontdekken!
De truc is nu om het allemaal niet te serieus te nemen. Eigenlijk vertelt het je vooral waar je dingen doet, die niet zo handig zijn. Oftewel: al dat getoeter dat je hoort, vertelt je precies wat jij blijkbaar van binnen denkt en gelooft over jezelf (en je ART). Dat is waarom zingen zo’n leuke spiegel is 😀
Wat je dus kunt doen:
- lekker een liedje zingen, just for the fun of it
- observeren wat er blijkbaar gebeurt in je hoofd en je lijf wanneer je zingt (met ‘aardige ogen’, dus kijken om het kijken: zonder er iets van te vinden!)
- ontdekken wat jij daar eigenlijk zelf van vindt
- dat tegen jezelf gaan zeggen: je buigt dan de ‘rode gedachten’ om naar ‘ groene gedachten’!
Ik ben heel benieuwd hoe dit voor je is. Deel hieronder vooral jouw ervaringen, zodat we van elkaar kunnen leren!
En … als je er klaar voor bent om te ontdekken waar jij jezelf in de voet schiet, ben je van harte welkom bij mijn Gratis workshop Laat je horen. Daarin gaan we precies doen waar dit blog over gaat!