Hey!

Wij artiesten hebben een interessant brein. Een brein dat overal mooie dingen ziet. Overal is inspiratie. Alles is leuk. En je raakt afgeleid tot je een ons weegt ;). Dat is niet zo handig als je ook nog eens dingen voor elkaar wil krijgen, heb ik gemerkt. Als ik me door alles laat afleiden, krijg ik niks gedaan en komt er dus geen album en vergroot ik mijn vocale mogelijkheden ook niet.

Eigenlijk hou ik wel van mijn maffe associatieve brein! It’s a lot of fun om overal leuke dingen te zien! En ik hou van nieuwe ideeën, al die werelden die open gaan bij een nieuw idee, zalig! Kan ik uren mee bezig zijn: mooie melodieën, toffe beelden, gevoelige lyrics, prachtige verhalen. En in mijn hoofd valt het allemaal op z’n plek en IS het er eigenlijk al (niet dat iemand anders kan meegenieten in deze vorm, maar goed).

Minder leuk wordt het wanneer ik me overweldigd voel. Dat ik het gevoel heb dat ik niks voor elkaar krijg. Dat de hoeveelheid aan taken en klussen die op me ligt te wachten me overspoelt. Dat het Echte Leven aan de deur staat in de vorm van een huis en kinderen die aandacht behoeven en projecten die hun deadline naderen. Dan wordt ik megahyper en ga ik er van alles bijharken, waardoor het allemaal nog groter wordt. Doordenderen heet dat ook wel. De schaduwkant van de hele tijd maar nieuwe dingen bedenken. Ik verdrink dan in mijn eigen kracht. Aaaaaaaaaaah!!!! Ik heb er gewoon helemaal geen TIJD voor om het allemaal gedaan te krijgen!!!!

En hier gaat het mis. Want tijd heb je WEL. Dat is het probleem helemaal niet. Trouwens, als jij denkt dat je geen tijd hebt, ga dan eens voor de aardigheid een dag na hoeveel tijd je aan Social Media besteed ;).

Mijn oplossing is: PLANNEN. En ja, dat klinkt saai en taai en suf. Echt, ik had er superveel weerstand op altijd, dus ik herken je gevoel! Maar ik bedoel dan ook niet plannen als in to-do lijstjes die je moet afstrepen en een vervelend strak stramien. Ik bedoel: helderheid creëren in wat je ECHT wil en dat dan in kleine haalbare stapjes terugzetten die je in 5 minuten kunt doen. Want 5 minuten heb je wel. En 5 minuten elke dag met laserfocus, maakt dat je grote stappen gaat zetten:

  • 5 minuten per dag gericht werken aan een stukje zangtechniek
  • 5 minuten per dag werken aan een song
  • 5 minuten werken aan een begeleidingspartij

Ik heb dan nu ook een mooie uitdaging voor je! Neem eens 15 minuten ongestoorde tijd (smartphone weg!) om na te denken over wat jou op dit moment het meest dwarszit in je muzikale praktijk. Dat kan een frustratie zijn op zang, gitaar, piano, songwriting. Maar kan ook zijn dat je je bv irriteert aan dat je nog steeds niet begonnen bent aan je album of zo.

Als je jouw frustratie helder hebt, maak er dan een superconcreet en haalbaar doel van (dat je ook echt VOELT, it needs to spark joy!). Dat doel ga je in stapjes van 5 minuten per dag hakken. Die je vervolgens kunt inpassen in je dag.

Stel je bv voor dat je heel graag Alone van Heart wil zingen. Met kracht en vooral lekkere heldere powerful noten in het refrein. Dan kan je 5-minutendoel zijn dat je het eerste zinnetje van het refrein (‘Till now I allways gone by on my own’) gaat studeren. Je kiest oefeningen om die sound te vinden, je realiseert je welke noten en welke klinkers het zijn en dat oefen je. 5 minuten per dag. Geloof maar dat je het voor elkaar gaat krijgen!

Ik ben heel benieuwd waar JIJ mee komt! Deel het hieronder, dan heb je het zwart op wit. Waardoor je je er veel gemakkelijker aan gaat houden!

Liefs van Judith