Vaak wordt gezegd dat je doelen moet stellen om te realiseren wat je zou willen. En die moeten zo concreet mogelijk zijn, liefst ook nog meetbaar en goed weggezet in de tijd. Herkenbaar?? En toch gebeurt het vaak dat je het dan niet kunt realiseren, dat er een moment komt dat het niet lukt en je langzaamaan van je doel afraakt. Na verloop van tijd ben je er dan helemaal mee gestopt. Dit komt doordat we vaak teveel te snel willen. Ik ben hier heel geregeld tegenaan gelopen. En de frustratie nam toe! En ik voelde me compleet waardeloos. Tegenwoordig doe ik het anders, waardoor het allemaal wél (nou ja, bijna altijd ….), lukt. En ik me veel beter over mezelf voel!

Ik noem hieronder de 5 belangrijkste dingen waarvan ik gemerkt heb dat ze werken:archery-152912_640

1. Zet babystapjes. Je kunt beter elke keer een klein stapje zetten en dat lang volhouden, dan af en toe een reuzenstap en dan tijden niks meer. Uiteindelijk kom je verder met babystapjes.

2. Steek in op succeservaringen. Zorg dat je elke keer precies die stap zet, waarvan je aanvoelt dat je die bijna op je klompen afkunt. Zodat het lukt! En jij met een goed gevoel afsluit. Dat stimuleert je namelijk om het keer op keer opnieuw te doen!

Download het e-book “3 Creatie Tips”

3. Stop als het nog leuk/gemakkelijk gaat en niet als je er eigenlijk geen zin meer in hebt. Als je je bijvoorbeeld hebt voorgenomen om elke dag te gaan zingen, is het al voldoende dat je elke dag 2 minuten zingt. Als je stopt wanneer je het nog naar je zin hebt, stop je met een verlangen naar méér. En wil je morgen weer!!

4. Misschien helpt het je om in plaats van vaste doelen, die je wegplant in je agenda, te gaan denken in een volgorde van gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: “elke dag na het avondeten neem ik even de tijd om aan mijn schilderij te werken” of “Elke ochtend sta ik 15 minuten eerder op om aan mijn boek te werken”. Het voordeel van deze aanpak is dat je jezelf een trigger geeft om iets te gaan doen (de ene activiteit volgt automatisch de andere op) én je hebt niet de druk om er een bepaalde tijd mee bezig te zijn of om een bepaald resultaat te halen.

5. Als je het lastig vindt om je aan een planning te houden (bijvoorbeeld omdat je slecht tegen tijdsdruk kunt of het lastig vindt om voor je te zien waarvoor je het doet), kun je eens proberen om het eindresultaat dat je voor ogen hebt, letterlijk voor je te gaan ZIEN. Maak een (mentaal) plaatje van je eindresultaat en gebruik er ál je zintuigen bij! Hoe ziet het eruit als je je doel hebt gehaald, hoe ruikt het, hoe voelt het, wat hoor je, wat proef je? Hoe concreter en aantrekkelijker je dit maakt, hoe reëler (en sneller) je het kan verwerkelijken!

Download het e-book “3 Creatie Tips”

Welke van bovenstaande tips spreken jou het meeste aan? Wat doe JIJ om jezelf toe te staan om doelen gemakkelijk te halen? Deel het hieronder in de commentaren zodat we van elkaar kunnen leren!