Er is tegenwoordig zoveel gratis te vinden op internet. Toen ik begon met het spelen van gitaar was internet er nog niet, in ieder geval niet zo groot als nu. Ik kocht toen een drumcomputer, omdat dat de enige optie was. Nu is er internet en is een drumcomputer gratis te gebruiken via een website.
In de lessen gebruik ik allerlei software. Veel van die software kun je gratis krijgen op het internet. Niet dezelfde software als ik gebruik, maar je kunt er wel ongeveer hetzelfde mee. Deze blog is bedoeld om je de weg te wijzen naar deze gratis software en je een idee te geven van wat je er mee kunt doen.
- Drumcomputer:
https://drumbit.app/Kies de latin kit voor een akoestisch drumgeluid. Je kunt hier ook een aantal voorgeprogrammeerde ritmes kiezen.
http://webaudiodemos.appspot.com/MIDIDrums/index.html
Dit is er nog een. Ik heb een handleiding gemaakt waarin ik precies uitleg hoe je hiermee kunt werken. Die kun je krijgen als je dat wil. Laat het weten in een reactie.
Een drumcomputer is een perfect hulpmiddel om beter te leren spelen. In de les gebruik ik erg vaak een drumcomputer. Het helpt je om je maatgevoel te ontwikkelen. Eigenlijk zou je altijd een drumcomputer moeten aanzetten als je gaat oefenen. Luister goed naar de drum. Het is jouw eigen huiskamerdirigent.
- Tempo bepalen:
http://a.bestmetronome.com/Op deze site zie je een knop “TAP here for custom tempo”. Door te tikken op de spatiebalk kun je aflezen wat het tempo is. Als je op start klikt, begint er een tik, metronoom op dat tempo te spelen. Je kan natuurlijk ook het tempo ingeven bij de drumcomputer van tip 1.
Wil je weten hoe snel een bepaald liedje gespeeld wordt? Zet dan de muziek aan waarvan je wil weten hoe snel het is en klik deze site aan. Als je nu op de spatiebalk mee gaat tikken in het tempo van de muziek, kun je weer zien wat het tempo is. Dat is dus het tempo waar je het liedje uiteindelijk op wilt spelen.
- Tuner/Stemapparaat:
http://truefire.com/guitar-tuner/Een gestemde gitaar is heel belangrijk! Elke keer als je speelt wennen je oren aan het geluid. Je werkt aan je klankvoorstelling. Als je op een valse gitaar speelt, wennen je oren aan een vals geluid. Je begrijpt dat dit niet echt handig is.
Dit is een stemapparaat of tuner die je online kunt gebruiken. Je moet wel zorgen voor een microfoon zodat de computer je gitaar kan horen. Je ziet aan de rechterkant dat deze tuner er ook is voor de smartphone. Heel handig, want overal waar je bent heb je dan ook een tuner bij je.
- Opname:
http://audacity.sourceforge.net/?lang=nlWaar je heel veel van kunt leren is het opnemen van je spel. Als je jezelf terug hoort, hoor je hele andere dingen dan als je aan het spelen bent. Je kan je volle aandacht richten op het beoordelen van je spel en zo bekijken waar je nog aan moet werken en genieten van wat je al goed kan!
Je kan natuurlijk ook je eigen cd opnemen als je dat wil. Waarom niet ? Vooral doen!
- Transponeren:
http://www.logue.net/xp/Je kunt met google de akkoorden van heel veel liedjes vinden, maar soms wordt er een capo gebruikt of wil je juist een capo gebruiken. Misschien wil je het liedje hoger of lager spelen, omdat je het zo beter kan zingen. Dan moet je transponeren. Met deze site is dat in een paar klikken gedaan.Kopieer de akkoorden eventueel met tekst in het grote vlak, geef aan naar welke toonsoort je wilt transponeren en je kunt dan zelfs nog kiezen hoe het er uit moet komen te zien. Klik op “Click here” en spelen maar. Geweldige tool!
- Gehoortraining:
https://www.teoria.com/en/exercises/Wat zou muziek zijn als je niets kon horen? Niks! Wat zou muziek zijn als je beter zou kunnen horen, of in ieder beter weet wat je hoort? Als muzikant is het heel belangrijk om goed te begrijpen wat je hoort en het is ook heel handig. Stemmen kan heel snel gedaan worden, liedjes uitzoeken kan een stuk sneller gaan, maar je kunt ook de muziek in je hoofd beter omzetten naar je instrument.Op deze site kun je je gehoor trainen. Doe het de komende 30 dagen eens een minuut per dag. Je zult er heel veel aan hebben.
- Online les:
http://truefire.com/Is het handig dat een gitaarleraar een link deelt naar gratis gitaarlessen? Tuurlijk. Waarom niet? Het is een wereld van verschil of je iets leert met een filmpje of dat er een professional met je meekijkt en je persoonlijke aandacht geeft. Truefire heeft een heleboel gratis video’s op hun site. Je moet je inschrijven (gratis) en dan kun je ze bekijken. Voor alle niveaus is er wel wat te vinden. Ze staan ook op Youtube en dat is de volgende handige site.
- Youtube:
http://www.youtube.comOp Youtube kun je veel leuke dingen vinden, te veel misschien wel. Kijk uit dat je niet gaat screen-sucken. Als je op allerlei leuke filmpjes gaat klikken vliegt de tijd voorbij en is je oefentijd al snel gevuld met onzin. Ook op Youtube vindt je gratis lesvideo’s. Kijk hier wel een beetje uit! Iedereen kan hier een filmpje posten en dat zie je ook aan de kwaliteit, maar er zijn hier ook mensen met verstand aan het werk.Wat Youtube je ook kan bieden, is een gratis band! Zoek maar eens op “backing tracks”. Je kunt je toonladders oefenen door te gaan soleren en zo werk je ook meteen aan improvisatie. Het is echt leuk om af en toe eens zo’n backing track aan te zetten en gewoon een tijd te improviseren!Je kan jezelf natuurlijk ook zien als onderdeel van “de band”. Verzin een partij die goed past bij wat je hoort. Spreekt de track je niet aan..? Zoek dan een andere. Er zijn er genoeg.
- Tab:
http://tuxguitar.herac.com.ar/Je kunt op internet van elk nummer wel de gitaarloopjes, gitaarsolo’s of de preciese begeleiding vinden. Met tab kun je heel makkelijk zien hoe je iets speelt op de gitaar, maar hoe kun je dat zelf maken? Met deze tool, maak je in no-time je eigen tabs. Dat scheelt een heleboel lijntjes trekken.
- Ultimate guitar voor de tabs
http://www.ultimate-guitar.com/Waar vind je die tabs dan op internet? Nou, kijk eens op deze site. Er staan er heel veel en met sterren wordt aangegeven hoe goed ze zijn. Bekijk een tab, vind je die niet leuk klik dan op een andere link. Er staan vaak meer links naar tabs voor hetzelfde liedje. O, en ook nog gratis lessen op deze site.
Met deze links kun je heel goed aan de slag om een erg goede gitarist te worden. Ik raad wel aan om het als aanvulling op reguliere lessen te gebruiken. Laat je leraar bijvoorbeeld een tab doorkijken of die ok is.
Heel veel succes en vooral plezier met de gitaar en deze links.
Ik hoor graag van je welke links jij nog weet of vaak gebruikt. Welke van de bovenstaande links vind je helemaal geweldig?
Schrijf hieronder je antwoord !
Beste
Mijn vriend is aan het leren gitaar spelen en zou graag een drumcomputer hebben. Ik ga heb alvast deze twee links in bovenstaande uitleg doorsturen. Is het mogelijk de uitleg van de 2de drumcomputer te krijgen? Alvast bedankt! Mvg Kristel Dingemans
Beste Martijn,
Ben, als beginnend gitarist, op zoek naar een eenvoudige drumcomputer en kwam bij toeval op jouw leuke site terecht. Dank voor de verwijzing naar de 10 handige sites voor gitaristen. Zou je mij de handleiding van “webaudiodemos” willen sturen? Heb je ook een handleiding van de “drumbit”?
Met groet uit Assen
Hoi Leendert, Die heb ik. Klik hier om het te downloaden.
Ik heb ook een video voor Drumbit. Die zal ik later nog sturen. Als je de link hierboven volgt gaat alles automatisch!
Veel plezier!